Зведені дані АТО – 03 листопада 2017

Минулої доби ситуація в районі проведення АТО не вирізнялася спокоєм – сили агресора і далі продовжували практику провокаційних обстрілів українських теренів, які перебувають під захистом військових Збройних Сил України. Попри це, ситуація по всій лінії розмежування перебувала під контролем українських підрозділів.

Загалом минулої доби по всій лінії зіткнення російсько-окупаційні війська здійснили 16 обстрілів наших позицій, 15 з них були прицільні.

Військовослужбовці Збройних Сил України 14 разів відкривали адекватний вогонь у відповідь.

Нагадуємо, що дотримуючись мінських домовленостей та режиму тиші, захисники України відкривають вогонь у відповідь лише у разі прямої загрози життю, застосовуючи при цьому зброю, не заборонену мінськими домовленостями.

Внаслідок бойових дій загиблих серед військовослужбовців Збройних Сил України немає. Один боєць зазнав поранень під час обстрілу наших позицій неподалік Кам’янки. Його невідкладно евакуювали до військово-медичного шпиталю в Покровську. Наразі його життю ніщо не загрожує: боєць отримує весь необхідний для одужання комплекс заходів лікування.

Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко.

Луганський напрямок

Противник найбільше активізувався на околицях Кримського. Із 6 прицільних обстрілів, які проросійські найманці здійснили із піхотного озброєння на Луганщині, 5 мали місце саме на підступах до Кримського. Інтенсивний вогонь із застосуванням стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів та гранатометів ворог вів з ранку до пізнього вечора, припиняючи обстріли на нетривалий час. Також прицільний обстріл відбувся в районі Новоолександрівки. На переважну більшість ворожих обстрілів захисники України давали адекватну відповідь із озброєння, не забороненого Мінськими домовленостями.

Донецький напрямок

Окупанти вели довготривалі прицільні обстріли наших позицій переважно у темну пору доби. Так, ворог двічі застосовував великокаліберні кулемети, станкові гранатомети та стрілецьку зброю по наших позиціях в районі Кам’янки, Авдіївки та Луганського. Також противник відкривав вогонь поблизу Зайцевого та шахти Бутівка.

У переважній більшості випадків наші військовослужбовці давали агресору жорстку відповідь з автоматичних гранатометів та стрілецької зброї.

Найтриваліший бій відбувся поблизу Авдіївки, де майже три години захисникам міста довелося вгамовувати вогневу активність  супротивника.

Приморський напрямок

Противник двічі обстрілював опорні пункти українських Збройних Сил, розташовані на підступах до Лебединського і Старогнатівки. Попри найменшу кількість зафіксованих порушень, саме на цьому напрямку «гібридні» вояки вкотре грубо знехтували мирними домовленостями, застосувавши заборонені мінськими угодами великокаліберні системи ведення вогню. Так, серед дня по розташуванню українських підрозділів навколо Старогнатівки окупанти прицільно випустили із 120-мм міномета 4 снаряди.

Поблизу Лебединського ворог обстріляв наших захисників із станкових, ручних гранатометів та великокаліберних кулеметів.

У відповідь українські військовослужбовці вгамовували окупантів із гранатометів різних типів.

Інформація Головного управління розвідки МОУ

Російському окупаційному командуванню не вдається зупинити падіння рівня військової дисципліни у з’єднаннях і частинах т.зв. 1 та 2 армійських корпусів.

Зокрема, 1 листопада ц.р. в одній із військових частин 1 АК під час ротації підрозділів на передових позиціях відбулось традиційне колективне вживання спиртних напоїв з подальшим «салютуванням» із стрілецької зброї та киданням гранат. Один з учасників такого «святкування» підірвав ручну гранату поблизу місця відпочинку своїх поплічників. А на передовій позиції іншої окупаційної банди у процесі бійки бойовики влаштували поножовщину – своєрідне «братання кровопусканням».

Крім того, під час спроби втечі з-під варти комендантського підрозділу 1 АК внаслідок підриву на протипіхотній міні зазнав поранень заарештований своїми ж бойовик.

У подібну халепу потрапила й розвідгрупа так званого «2-го Армійського корпусу», що підірвалася на власному мінному полі. Загинув ватажок розвідувального підрозділу, а четверо його підлеглих посікло осколками.

На Приморському напрямку продовжують роботу групи розмінування

Тільки за минулий місяць сапери розмінували понад 62 га території передньої лінії оборони і «сірої зони», знешкодивши 1806 вибухонебезпечних предметів.

За словами командира зведеного загону розмінування ОТУ «Маріуполь», таку кількість боєприпасів у середньому вони піднімають протягом місяця. Це пов’язано з провокаційними обстрілами російсько-окупаційних військ позицій українських захисників та житлових кварталів мирних прифронтових населених пунктів.

Варто зазначити, що групи розмінування працюють не тільки на передових позиціях. Вони також оперативно реагують на прохання мирних мешканців та допомагають ліквідовувати вибухонебезпечні предмети, що не розірвалися і загрожують життю та здоров’ю цивільного населення.

Цивільно-військове співробітництво

Офіцери групи цивільно-військового співробітництва «Попасна» супроводили і убезпечили доступ аварійно-ремонтної бригади комунальників із районного водоканалу до прифронтового населеного пункту Золоте-4 задля відновлення водопостачання.

Порив трубопроводу виявили на околиці населеного пункту. На аварію вдалося своєчасно відреагувати завдяки спільним діям військових і цивільних. У домівках місцевих мешканців незабаром знову з’явилася вода.

Офіцери групи цивільно-військового співробітництва «Волноваха» завітали до медпунктів окремих підрозділів Збройних Сил України з гуманітарною допомогою від групи компаній «Сирена». Вони привезли пральний порошок з посиленою формулою, наданий волонтером з Києва Сергієм Дерлецьким.

Також військовослужбовці групи обговорили проблемні питання з місцевим населенням н.п. Новогригорівка щодо надання гуманітарної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Учні шкіл Мар’їнського району передали військовим, які перебувають на лікуванні в Київському військовому шпиталі, власні малюнки. Діти щиро вірять, що їхні творчі доробки підбадьорять воїнів, додадуть їм сил для скорішого одужання. Навзаєм бійці щиро дякують дітям за їх турботу і любов.

Тим часом офіцери групи цивільно-військового співробітництва «Торецьк» передали військовослужбовцям маскувальну сітку, виготовлену учнями 7-А класу полтавської загальноосвітньої школи №19. Школярі з користю провели осінні канікули, присвятивши три дні виготовленню маскувальної сітки для бійців АТО. Матеріал, що став основою для плетіння, надали волонтери із Полтави.

Офіцери групи цивільно-військового співробітництва «Бердянське» провели робочу зустріч з представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста та здійснили супровід у н.п. Піонерське, Сопине, Бердянське щодо опитування та контролю використання наданої раніше гуманітарної допомоги місцевим жителям.

Також офіцери цієї групи СІМІС організували зустріч та супровід великогабаритної техніки з доставки бетону для робочої бригади від Міжнародного комітету Червоного Хреста з відбудови будинків, які постраждали від обстрілів окупантів.

Офіцери групи цивільно-військового співробітництва «Мар’їнка» надали допомогу у супроводі представників Датської ради з питань біженців по н.п. Мар’їнка, Красногорівка та Галицинівка з метою обстеження зруйнованих будівель та надання юридичної консультації.

Офіцери групи цивільно-військового співробітництва ОТУ «Луганськ» супроводили волонтерську організацію «Жовто-блакитні крила», яка передала цільову благодійну допомогу малозабезпеченим сім’ям в н.п. Муратове та Щастя.

Представники групи цивільно-військового співробітництва «Авдіївка» доставили матеріали для утеплення вікон у школах н.п. Веселе та Новоселівка Друга.

Під час брифінгу в Міноборони начальник Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України полковник Олег Галушко повідомив, що фонди для розміщення підрозділів у районі АТО готові до зимової експлуатації на 100 відсотків

Зокрема, розпочато опалення підрозділів. На підготовку фондів до зимової експлуатації на передовій виділено 14,8 мільйонів гривень. Для їх належної експлуатації створено запас основних будівельних матеріалів, а в котельнях усіх типів – необхідні запаси палива. Для гарантування енергопостачання військових частин у районі проведення АТО цьогоріч укладено 344 договори на проведення розрахунків на відшкодування спожитих енергоносіїв і комунальних послуг.

Сьогодні Україна відзначає військові професійні свята – День інженерних військ та День ракетних військ і артилерії!

Вітаємо наших звитяжців – інженерів та гармашів, чий внесок у розвиток та зміцнення обороноздатності Української держави є безцінним. Зичимо їм професійних та особистих успіхів! І нехай їх усіх береже Господь!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *