Зниклий безвісти в Криму. Доля Лемара Алядінова

Кримська контактна група з прав людини отримала інформацію про підсумки розслідування зникнення кримського татарина Лемара Алядінова, зниклого на півострові в 2014 році.

4 листопада координатор групи ‒ правозахисник Абдурешит Джеппаров ‒ зустрівся з двоюрідною сестрою зниклого Зульфіє Курталієвою, яка живе в селі Ларине Первомайського району.

«Кримська контактна група з прав людини відстежує долю кожного випадку викрадення чи зникнення людей у Криму, тому, дізнавшись, що з’ясувалася ситуація зі зникненням Лемара Алядінова, ми зустрілися з його двоюрідною сестрою, яка отримала документи від правоохоронців про долю брата», ‒ розповів Крим.Реалії правозахисник.


Крим, Первомайський район, Абдурешит Джеппаров з рідними зниклого Лемара Алядінова

​За словами сестри зниклого, Лемар народився й виріс в Узбекистані, в місті Бекабад, а в Крим переїхав разом з батьком в 1991 році. На півострові Алядінов отримав спеціальність тракториста-механіка, але в 1994 році повернувся назад до Узбекистану. Там молодий чоловік відслужив у армії, а в лютому 2014 року Лемар знову приїхав до Криму.

«На жаль, до цього часу брат почав зловживати алкоголем. Дорогою до Криму, в Мелітополі, він втратив паспорт. Спасибі міліціонерам Мелітополя, вони з розумінням поставилися до інциденту й допомогли Лемару безкоштовно дістатися до Криму. Можливо, документ у брата вкрали, про що свідчать таємничі події, які сталися зі мною через півтора року ‒ влітку 2015 року», ‒ розповіла Зульфіє Курталієва.


Зульфіє Курталієва

За її словами, в Криму рідні допомогли Лемару отримати тимчасовий документ, що засвідчує особу, та влаштуватися працювати на кошару. У березні 2014 року він поїхав до Ялти в пошуках кращого життя. Коли Лемар останній раз телефонував родичам, то обіцяв приїхати до них у грудні 2014 року. Після цього зв’язок з ним перервався.

Повідомили, що Лемар воює на боці «ДНР» й у нього проблеми, йому потрібні терміново гроші
Зульфіє Курталієва

«Влітку 2015 року нам надійшов дивний дзвінок з українського номера «МТС». Повідомили, що Лемар воює на боці «ДНР» й у нього проблеми, йому потрібні терміново гроші. Попросили переказати на вказаний рахунок 6 тисяч рублів. Турбуючись про долю брата, я переказала гроші через «Генбанк» на вказаний рахунок. Після цього загадковий номер перестав відповідати на наші дзвінки. Ми зрозуміли, що це були шахраї, можливо, які викрадали документи з нашими контактами у Лемара в Мелітополі», ‒ повідомила сестра Алядінова.

У жовтні 2017 року родичам Лемара надійшла інформація від російських правоохоронців про те, що чоловіка знайшли мертвим на одній з ялтинських вулиць ще в 2014 році.

В Ялті він запив, опустився до життя особи без постійного місця проживання…
Зульфіє Курталієва

«Після отримання звістки про трагічну долю Лемара ми виїхали до ялтинського міськвідділу поліції. Нас зустрів оперативник, який займався його справою. Показав усі документи. Розповів про останні дні Лемара. Як виявилося, в Ялті він запив, опустився до життя особи без постійного місця проживання. Зрозуміло, що таке життя до добра не доводить. Брата знайшли мертвим на тролейбусній зупинці», ‒ розповіла Зульфіє.

Згідно з матеріалами слідства, 12 вересня 2014 року труп невідомого чоловіка, згодом упізнаного як громадянин Узбекистану Лемар Алядінов, привезли до ялтинського моргу.

«Труп невідомого чоловіка 35-45 років, який помер 12.09.2014 р, похований за бюджетні кошти міста 14.03.2015 року», ‒ повідомляється в довідці ялтинського РАГСу.


Довідка про смерть Лемара Алядінова з ялтинського РАГСу

«На підставі отриманої інформації від правоохоронців і родичів можна констатувати, що Лемар Алядінов не належить до числа насильно викрадених осіб (в Криму ‒ КР)», ‒ зазначив Крим.Реалії Абдурешит Джеппаров.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *