У Миколаєві викрито «конвертаційний центр» з оборотом грошових коштів на суму 50 млн грн (ФОТО)

11 листопада 2017 року під процесуальним керівництвом прокуратури Миколаївської області співробітниками спецпідрозділу Управління Служби безпеки спільно з слідчими Головного управління Нацполіції в Миколаївській області ліквідовано «конвертаційний центр» з обігом на суму 50 млн грн.

Установлено, що керівник держпідприємства, зловживаючи своїм службовим становищем, за попередньою змовою з директором одного із товариств організували протиправну діяльність, пов’язану з виведенням бюджетних коштів. З цією метою вони укладали з підконтрольними родичам керівника держпідприємства комерційними структурами договори на оброблення земель державної власності, вартість яких значно завищена.

З метою обготівковування незаконно отриманих доходів, вказані особи організували так званий конвертаційний центр, до складу якого входило 21 підприємство з ознаками фіктивності, на рахунки яких перераховувались грошові кошти, які в подальшому, перераховувались на банківські рахунки фізичних осіб та переводились у готівку.

Окрім того, фігуранти провадження намагались організувати протиправну схему обготівковування валютних грошових коштів, з метою чого ними зареєстровано на території країн Балтики комерційну структуру на підконтрольну особу.

Загальна сума проконвертованих упродовж квітня-листопада 2017 року коштів склала 50 млн грн.

За результатом проведених слідчих дій – обшуків ряду за адресами мешкання фігурантів кримінального провадження та місяцями реєстрації підприємств, у ході яких вилучено валюту у еквіваленті понад 1 млн грн, банківські карти, чекові книжки, чорнові записи, документацію та печатки підприємств, що входили до конвертцентру, а також комп’ютерну техніку з електронними документами про здійснення правочинів, що характерні для здійснення конвертаційної діяльності. При цьому, безпосередньо у домоволодінні директора держпідприємства вилучено установчі документи підприємства-нерезидента, а також печатки місцевих фірм з ознаками фіктивності.

Наразі триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Вживаються вичерпні заходи спрямовані на встановлення всього кола причетних до «конвертаційного центру» осіб з метою притягнення їх до відповідальності та відшкодування завданих державі збитків.

 

За матеріалами прес-служби прокуратури Миколаївської області

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *