Прогнозована екологічна катастрофа: Чорнобиль-2?

Існуючі в Україні політичні проблеми, а відтак і події, які наразі їх супроводжують, безперечно викликають величезну цікавість в нашому суспільстві. Та й за кордоном також. За подіями в нашій державі уважно спостерігає світова спільнота. І не лише за війною  на Сході України – це й скандал з НАБУ, й сутички навколо Саакашвілі, й депортація російських, грузинських, білоруських добровольців, які захищали нашу Вітчизну від агресора з перших днів «гібридної» російської агресії.

Мова не про війну. Війна триває.

А от інші події… Все це настільки засмоктує цікавість мас, що люди практично перестали звертати увагу на те, що відбувається просто зараз, проте має величезні наслідки для країни. Як приклад – катастрофічна вирубка лісів у Карпатах.

Але й не про це зараз мова.

Безпосередньо у Київській області, практично неподалік від столиці відбувається кричуща подія, про яку ані кияни, ані українська спільнота майже нічого не знає. ЗМІ мовчать. Тема не модна.

Проте наслідками цього може бути те, що наші нащадки згадуватимуть українську землю тільки як колишню знищену колиску своїх пращурів.

Тема перша і головна: у Київській області, поблизу с. Буряківка Іванківського району 9 листопада розпочато роботи з будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) Рівненської, Хмельницької на Південно-Української АЕС.

Якщо навіть збудоване воно буде за усіма нормами, через усю територію області хтось і на чомусь возитиме практично до столиці одні з найнебезпечніших для людини речовин, що само по собі, м’яко кажучи, жахливо. Щодо ж самої «будови» – сумнів виправданий на усі 100 відсотків, оскільки забудовником є фірма, зареєстрована… у Марокко, із статутним капіталом… 20 500 грн!!! От де потрібна особлива увага НАБУ…

Але у антикорупційників, як ми знаємо, сьогодні є інші проблеми. Так чи інакше, це питання було піднято Громадською Радою при Києво-Святошинський РДА. Ообисто голова громадської ради Ольга Квасова до звернулася до одного з її членів – Тетяни Тимочко з проханням терміново втрутитися в ситуацію, оскільки пані Тимочко є головою Національної екологічної ради України.

І вже 1 грудня 2017 року з цього питання відбулось засідання Національної екологічної ради України, в якому взяли участь представники громадських організацій природоохоронного спрямування, голови громадських рад державних адміністрацій, представники органів виконавчої влади, ДП «НАЕК «Енергоатом», науковці та деякі ЗМІ.

На цьому засіданні було розглянуто ще двоє питань, які також матимуть довгострокові негативні наслідки, а саме: будівництво житлових будинків поблизу ртутного (!) заводу ВАТ «Радикал» (де, за неперевіреною інформацією, серед інших отримають житло ветерани АТО) і забудова заплавної частини р. Ірпінь. Дві ці проблеми самі по собі є дуже серйозними, але у порівнянні з першою…

Професійну оцінку реальним загрозам для людей та можливим наслідкам з вище означених проблем на засіданні надали експерти на чолі з головою Національної екологічної ради України Тетяною Тимочко.

Так, за результатами засідання зроблено відповідне звернення до Кабінету Міністрів, надані пропозиції Міністерству енергетики та вугільної промисловості України спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України, Державним агентством України з управління зоною відчуження та Київською обласною державною адміністрацією забезпечити доступ громадськості до інформації про стан ядерної та радіаційної безпеки під час будівництва, випробування та вводу в експлуатацію цього «ядерного об’єкту», і т. ін.

Але допоки ми будемо мовчати, дивлячись на таку саму «гібридну» війну проти України на екологічному фронті?

Сьогодні вже, мабуть, більшості українських громадян відоме поняття «невідворотних втрат».  Втрат, коли згасають людські життя. Та от бувають вони не лише на фронті… Будь-яка екологічна проблема навіть міськрайонного рівня може становити небезпеку для життя людей.

Тільки при цьому «невідворотні» втрати з’являються не одразу.

І ще: в даному випадку цих втрат можна уникнути.

 

Андрій Кісельов,

 

Прес-секретар Громадської Ради при Києво-Святошинській районній державній адміністрації Київської області

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *