Історія не повинна впливати на стратегічний характер українсько-польських відносин – Президенти держав




«Ми дійшли спільної думки, що історія не повинна впливати на стратегічний характер українсько-польських відносин», – заявив Президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції  з Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою за підсумками переговорів.

Петро Порошенко наголосив, що потрібно пам’ятати героїв минулого і вшановувати пам’ять невинних жертв. «Але твердо потрібно рухатися вперед. Бо історію ми вже не змінимо, але маємо і можемо змінити сьогодення і створити кращі умови для майбутнього. Щоб ніхто і ніколи не зміг вселити ні в серця українців, ні в серця поляків ні ненависті, ні ворожнечі», – підкреслив Президент України.

Глава Української держави повідомив про досягнуту домовленість з Президентом Польщі підвищити рівень комісії зі співпраці у історичних питаннях до рівня Віце-прем’єр-міністрів. Передбачається, що українську сторону буде представляти Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

«Впевнений в тому, що ми зможемо продемонструвати достатньо швидкий і значний прогрес у цьому напрямку. Ми очікуємо, що комісія збереться найближчим часом і внаслідок ефективної розмови, ми зможемо нарешті дати «зелене світло» процесу наукового вивчення, ексгумації, збереження пам’ятників, недопущення вандалізму, а також для того, щоб прибрати будь-які чутливі моменти з нашої співпраці», – зазначив він.

За словами Президента, існує безліч історичних героїв, які об’єднують, а не роз’єднують українців та поляків. Наприклад, маршал Юзеф Пілсудський, війська якого разом з військами Української Народної Республіки одержували гучні перемоги над російсько-більшовицькою навалою під Замостям і Варшавою у 20-х роках минулого століття.

Він зауважив, що 5 грудня відзначалась дата з дня народження маршала Пілсудського та додав, що частина його життя пов’язана із Харковом, де він навчався в університеті Каразіна. «Користуючись нагодою нашої зустрічі я хочу привітати і польських колег, і польську державу, і польський народ з цією славетною датою і нагадати відомий всім вислів польського маршала: «Немає незалежної Польщі без незалежної України, як і немає незалежної України без незалежної Польщі», – сказав Петро Порошенко.

«Впевнений, що ці мудрі слова великого польського діяча  будуть дороговказом для ефективної співпраці українського і польського народів», – наголосив Президент України.

Петро Порошенко подякував Анджею Дуді за сьогоднішню щиру та плідну розмову.

Президент Польщі, у свою чергу, зауважив, що сьогоднішня розмова з Президентом України Петром Порошенком торкалася, в тому числі і непростих питань. Він висловив сподівання, що ці питання «вдасться вирішити в дусі добросусідства і доброї співпраці між країнами, та насамперед – в дусі доброї співпраці між народами».

«Ми б хотіли, щоб історія не впливала на те, що відбувається сьогодні, і те, що відбуватиметься у майбутньому. Та дуже часто те, що відбувалося багато років тому, має вплив також на сьогоднішню нашу дійсність через людську чутливість, роздерті серця, біль, який залишився. Ми, як політики, маємо це розуміти і повинні ми цю чутливість шанувати», – зазначив Президент Польщі.

Анджей Дуда наголосив на важливості проведення наукових досліджень для збереження історичної пам’яті. «Для цього потрібні конкретні наукові дослідження, проведені експертами, маю на увазі насамперед ексгумацію», – сказав він і додав: «Я сьогодні звернувся до пана Президента з дуже чітко сформульованим закликом, щоб ми могли подолати глухий кут, який у цьому плані виник у польсько-українських відносинах. Щоб його подолати треба подолати згоду на ексгумацію справедливо – тобто і по той, і по цей бік кордону так, щоб у кожному випадку увічнення могло відбуватися в наслідок проведених досліджень. Це дуже важливо».

За його словами, під час зустрічі сьогодні було досягнуто домовленості про звернення до Віце-прем’єрів та міністрів культури Польщі і України щодо проведення комісійних узгоджень, які б стосувалися якнайшвидшого скасування заборони ексгумації.

«Це для нас дуже потрібно і я це трактую як перший крок до подолання глухого кута, який виник останнім часом. Політиків закликаю, щоб вони були помірковані у своїх виступах і висловах, щоб вони не діяли емоційно, бо це складні справи – багато осіб і досі несуть ці рани. Це були страшні часи, страшні події, які лягли тінню на відносини між поляками і українцями», – закликав Президент Республіки Польща.

Він закликав всі сторони до поміркованості: «Ми повинні старатися підходити до цього спокійно, прямувати до правди, але таким чином, щоб через цю правду намагатися будувати міст дружби між нашими народами, а не для того, щоб ятрити рани і нищити багато з тих місць, які вдалося відбудувати».

Лідери України та Польщі також засудили випадки вандалізму та руйнації історичних пам’ятників.

«Я звичайно болію над кожною ситуацією, коли будь-яка форма увічнення або пам’ятник знищений. Не туди дорога до мирного встановлення відносин між народами», – зазначив Анджей Дуда.

В свою чергу, Петро Порошенко наголосив: «Будь-яка руйнація пам’ятників є вандалізм. Ми маємо знайти історичну правду, запустити процес ексгумації, дати «зелене світло» міжурядовій комісії».

«Від історичних конфліктів між Україною та Польщею виграє одна сторона. І це не Україна, не Польща, а Росія», – переконаний Глава Української держави. «У нас є абсолютно чітке розуміння, і в Україні, і в Польщі: потрібно залишити історію історикам, а політики мають займатися майбутнім», – наголосив Петро Порошенко.

Відео

ф

Заходи за участю Президентів України та Республіки Польща

13 грудня 2017 року – 13:05










































































ф

Заходи за участю Президентів України та Республіки Польща

13 грудня 2017 року – 13:05

















































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *