Детективи НАБУ завершили розслідування стосовно дій екс-голови комітету ВР із питань ПЕК

9 січня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України за дорученням прокурора САП відкрили екс-народному депутату України, колишньому голові комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, та його захисникам доступ до матеріалів кримінального провадження за фактами заволодіння коштами ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та ДП «НАЕК «Енергоатом».

Екс-народний депутат підозрюється у вчиненні злочинів, кваліфікованих за:

—  ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Організація заволодіння організованою групою чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі»);

—  ч.1 ст.255 КК України («Створення злочинної організації з метою вчинення особливо тяжких злочинів, керівництві такою організацією, участі у ній та у злочинах, вчинюваних такою організацією»);

— ч.3 ст.27, ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України («Організація заволодіння злочинною організацією чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі»);

— ч.3 ст.27, ч.4 ст.28, ч.3 ст.209 КК України («Організація легалізації (відмивання) злочинною організацією доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненою в особливо великому розмірі»).

Крім того, серед інших підозрюваних у провадженні – чинні керівники ДП «СхідГЗК», Державного концерну «Ядерне паливо», НАК «Нафтогаз «України», ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» та структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом».

Нагадуємо, що розслідування за фактом заволодіння коштів ДП «НАЕК «Енергоатом» в розмірі 6,4 млн євро детективи Національного бюро зареєстрували у грудні 2015 року. 25 жовтня екс-народному депутату повідомлено про підозру межах цього провадження за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

Посилання за темою http://bit.ly/2B7HBZx

Розслідування фактів заволодіння коштами ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК) у розмірі 17,28 млн дол. США детективи НАБУ розпочали у грудні 2015 року. 20 квітня екс-народному депутату, колишньому голові комітету ВР із питань ПЕК, повідомлено про підозру у вчиненні злочинів за ч.3 ст. 27 ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 255 КК України.

Посилання за темою: http://bit.ly/2oXArmT 

В листопаді 2017 року процесуальний керівник — прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури —  прийняв рішення про об’єднання двох зазначених кримінальних проваджень в одне. Наразі в цьому об’єднаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 11 особам, із яких 5 перебувають у розшуку.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *