«Пізнання правди йде через почуття»

У День Європи в Україні, який цьогоріч припадає на 19 травня, жителі нашої країни відзначають день загальних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

І напередодні, 18 травня, у приміщенні «Kharkiv Today» відбулися перегляд та обговорення двох документальних фільмів з репертуару кіноклубів Docudays UA – «Боротьба Джамали» та «Нові герої». Вони були обрані для показу саме через те, що присвячені людям, які відстоюють права – свої та інших – наближаючи Україну до європейських вартостей та до Європи.

«Боротьба Джамали» (2017, Швеція, режисерка Елін Йонссон): це дуже особистий і потужний портрет надзвичайно талановитої жінки, а також розповідь про її виступ на «Євробаченні», що пролив світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію в Криму.

Важливо, що кінопоказ у Харкові проходив у річницю ганебної депортації кримськотатарського народу, яку вчинила радянська влада у 1944 році.

Стрічка викликала сильний емоційний відклик у глядачів. Адже значна частина з них прийшла на перегляд з мітингу, що відбувся на честь роковин трагедії. «Пізнання правди йде через почуття, і фільм викликає дуже сильні переживання», – зазначив один із учасників заходу.

А переселенка зі Сходу України Марина Федорченко наголосила, що фільм «Боротьба Джамали» – не тільки про Крим, але й про тих, хто змушений був виїхати з окупованих територій Донбасу.

Працівниця «Карітас Харків» Ольга Чаплик розповіла зворушливу оповідь про свою сім’ю: «У кінострічці «Боротьба Джамали» я побачила розповідь, схожу з історією моєї родини. В 1951 році мого дідуся, (йому на той час було 3 роки) з його сімейством, та усіх жителів села Лісковате (нині територія Польщі), виселили на Донеччину. Так само, як сталінська влада – кримських татар, їх змусили покинути домівки і вантажними вагонами повезли на Донбас. Дідусь розповідав, що їхали довго. На станції його мама йшла в інший вагон, де везли худобу. Надоїла молока і годувала його! Вони приїхали на «пусту землю». Жили в місцевих «на квартирі», працювали, будували хати. Вже декілька поколінь народилося, проте ми пам’ятаємо історію наших пращурів. У 2014 було страшно, всього не розкажеш…  Але найбільше я боялася того, аби моєму дідусеві знову не довелося їхати… Дякувати Богові, і до сьогодні він і вся моя родина на Донеччині, на підконтрольній Україні території».

Фільм «Нові герої» (2011, Україна, режисер Роман Бондарчук): це 3 документальних портрети звичайних українців. У кожного з них своя історія, проте є й спільне – їхня боротьба з несправедливістю у країні.

Як підкреслив регіональний партнер Фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, модератор пересувного кіноклубу медіапросвіти «ДУМАй!» Юрій Чумак, ці розповіді про те, що перемогти кривду – можливо, якщо докласти зусиль, не боятися та не ламатися під тиском обставин.

До речі, одна з історій оповідає про те, як мешканці села Стара Збур’ївка Херсонської області відстояли СВОГО сільського голову від утиску з боку владників, «правоохоронців» та бандитів (які іноді виступають як «три в одному»). А пізніше у цьому ж селі було започатковано власних «шерифів», що боронять односельців від порушень громадського порядку. Про це Роман Бондарчук зняв свою наступну стрічку «Українські шерифи», яка навіть висувалася від України на здобуття «Оскару».

Цей фільм незабаром переглянуть і харків’яни – в рамках кіноклубу Docudаys UA.

Зауважимо, що захід 18 травня було організовано в рамках проекту «Об’єднуючи людей заради розбудови миру» за підтримки Карітасу України, Карітасу Німеччини та МЗС Німеччини.

Джерело

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *