Захистити дитину від рабства. Протидія найгіршим формам дитячої праці

20 листопада 1989 року резолюцією  Генеральної Асамблеї ООН прийнята Конвенція ООН з прав дитини, яка була ратифікована в Україні у 1991 році. Це перший і основний міжнародно-правовий документ обов’язкового характеру, що присвячений широкому спектру прав дитини.

Приєднавшись до цієї Конвенції та низки інших міжнародних актів, уряд України виявив свої наміри щодо запровадження усіх необхідних заходів для боротьби із дитячою працею на національному рівні, включаючи реформу законодавства (ст. 150 КК України).

Фактом приєднання до Конвенції ООН про права дитини та її ратифікацією Україна поклала на себе зобов’язання щодо захисту прав дітей і визнала свою відповідальність перед світовим співтовариством щодо забезпечення на своїй території всіх положень даного документу. 

Згідно з Конвенцією про права дитини, у зв’язку з фізичною та розумовою незрілістю дитина потребує особливої охорони, турботи і допомоги, у т.ч. належного правового захисту.

Для повного і гармонійного розвитку її особистості дитині необхідно рости в сімейному оточенні, в атмосфері  щастя, любові і розуміння. Експлуатація дитини знаходиться у явному протиріччі з наведеними вимогами.

За Кодексом законів про працю України не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. За згодою одного з батьків або особи, що його замінює, може прийматися на роботу особа, якій виповнилося 15 років. Для підготовки молоді до майбутньої праці та в позаурочний час допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл та інших навчальних закладів, яким виповнилося 14 років, але за умов, що ця робота є легкою, не порушує навчальний процес та не шкодить здоров’ю дитини. 

Щорічно, 12 червня, відзначається Всесвітній день боротьби за ліквідацію  експлуатації дитячої праці.

Через послаблення контролю з боку сім’ї, існує висока імовірність втягнення дітей до алкоголізму, наркоманії, бродяжництва та злочинної діяльності.

З метою об’єднання зусиль  всіх зацікавлених державних структур, громадських організацій  щодо посилення  уваги суспільства про наслідки найгірших форм дитячої праці в області  була проведена  низка заходів, спрямованих на привернення уваги до захисту прав дітей: круглі столи, бесіди-диспути, профілактичні рейди  по контролю за додержанням законодавства про працю дітей, інтерактивні гри «Безпечна праця», конкурси малюнків «Дитяча праця очима дітей», тематичні заходи за участю дітей, батьків, працівників служб у справах дітей, уповноважених підрозділів органів Національної поліції, центру зайнятості, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представників громадських організацій.

Демонструвались відео матеріали з показом заборони експлуатації дитячої праці, розповсюджувались буклети за цією тематикою, проводилась роз’яснювальна та профілактична робота  серед  дітей, батьків, представників підприємств, сільськогосподарських товариств з питань дотримання законодавства про працю неповнолітніх та можливості працевлаштування учнівської та студентської молоді в канікулярний час.

 Працівники центрів зайнятості проводили профорієнтаційну роботу з дітьми, під час якої вони дізналися де і як можна ознайомитися з переліком всіх професій, які існують в Україні, та як обрати спеціальність своєї мрії, фахівців яких професій не вистачає на сьогодні на ринку праці.

Сподіваємось, що  всі проведені заходи та отримана інформація піде дітям на користь, допоможе знайти свій професійний шлях у житті, підвищить рівень їх правовий знань та захистить від експлуатації дитячої праці.

Служба у справах дітей облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *