611 проваджень у роботі, до суду скеровано обвинувальні акти стосовно 10 осіб – підсумки травня

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили розслідування 140 кримінальних проваджень, у яких стосовно 220 осіб сформовані та скеровані до суду обвинувальні акти. У роботі детективів та прокурорів станом на кінець травня 2018 року* — 611 кримінальних проваджень. Статус підозрюваних у них мають 168 осіб.

 

У травні детективи НАБУ завершили розслідування у чотирьох кримінальних провадженнях та сформували обвинувальні акти стосовно 10 осіб. Зокрема, до суду направлена одна з найбільш резонансних справ Бюро — так звана «справа Мартиненка» (за фактом заволодіння коштами ДП «СхідГЗК» та ДП «НАЕК «Енергоатом»), в якій, окрім екс-народного депутата, обвинуваченими є четверо посадовців державних підприємств.

Також до суду скеровано обвинувальні акти стосовно:

двох учасників злочинної організації з розкрадання природного газу, видобутого в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування» (так звана «газова справа»);

депутата Київської міської ради та його родича, яким інкримінується незаконне заволодіння землею у столиці;

екс-посадовця Генеральної прокуратури України, який, із-поміж іншого обвинувачується у зловживанні службовим становищем та декларуванні недостовірних даних;

голови Деснянської районної державної адміністрації у м. Києві у справі про декларування недостовірних даних.

У двох кримінальних провадженнях досудове розслідування добігає кінця. Наразі підозрюваним у вчиненні злочинів та їх захисникам відкриті матеріали слідства для ознайомлення. Йдеться про особу, викриту на пропозиції неправомірної вигоди посадовцю НАБУ, та суддю, яка сприяла реалізації арештованого майна у так званій «газовій справі».

Про підозру у вчиненні корупційних правопорушень упродовж попереднього місяця детективи НАБУ повідомили шести особам. Серед них — голова однієї з сільських рад Києво-Святошинського району Київської області, який підозрюється в отриманні неправомірної вигоди за затвердження детального плану території садибної житлової забудови орієнтовною площею 90 га та вчинення дій задля підписання відповідного рішення сільради; суддя з міста Дніпро, викритий на отриманні неправомірної вигоди у розмірі 15 тис. дол. США, та суддя господарського суду Харківської області, яка подала у декларації за 2015 рік завідомо недостовірні відомості щодо свого майна.

Також у травні вдалося затримати у Вінниці колишнього керівника ПрАТ «Київ – Дніпровське МППЗТ», який півроку переховувався від слідства. Особа підозрюється у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України («Зловживання владою або службовим становищем»).

*Детективи НАБУ внесли перші провадження до ЄРДР 4 грудня 2015 року.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком.

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *