Формування електоральної підтримки по-новому: скільки ботів у …

Формування електоральної підтримки по-новому: скільки ботів у Порошенка

Петро Порошенко, а точніше, його PR-команда, активно ведуть сторінку політика у мережі facebook. Сторінка президента налічує майже 1,3 мільйони підписників, що мало б складати враження шаленої підтримки діяльності політика, враховуючи загальну кількість користувачів соцмережі з України в 11 мільйонів.

Спецпроект «Армія ботів» вирішив перевірити, чи дійсно така кількість людей вподобала його сторінку. Користуючись формулою перевірки акаунтів на справжність виявилось, що з 585 підписників Порошенка майже 200 виявились ботами. Якщо порахувати, користуючись наведеними цифрами, виходить, що майже 400 тисяч підписників – боти. За даними SMM-спеціалістів, накрутка 1000 підписників коштує близько 500 гривень. За допомогою нескладної математики можемо отримати кругленьку суму. Окремо коштують лайки і коментарі. «В Адміністрації Президента існують політтехнологи, які розробляють помилкові смисли, щоб люди не виходили, чи не фотографували, щоб погодилися на те, що є. Адже помилковий сенс – війна, яка перекреслює боротьбу з корупцією, потерпіть, боріться з корупцією, тому що війна», – розповідає блогер Віталій Манько. Чимало коштує і платна реклама. Наприклад, віднедавна facebook надає можливість користувачам відслідковувати кількість витрачених коштів на політичну рекламу. Так ось, трохи покопирсавшись на сторінці у президента, ми знайшли недавні покази реклами на суму 1500 доларів США лише за поточний місяць. Нажаль, попередні рекламні кампанії вже не доступні до перегляду. Якщо брати в середньому по 1500 доларів на місяць, то за 4 роки президентства гарант витратив біля 100 тисяч баксів на власний піар.

Відповідаючи на питання в одному з інтерв’ю, хто з українських політиків користується ботофермами, Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив: “Всі”. Не збрехав, адже самого Міністра багато хто називає керівником PR-напрямку Порошенка. І колишні стосунки на «5 каналі» не збіг. У формування хибної думки та насадження її українському суспільству вливаються чималі кошти. Замість реальних справ і дій, команда Порошенка створює лише їх бачення. Проблеми корупції, бідності, російської окупації та безліч інших не вирішуються, тому що в країні немає Головнокомандувача. Є лише піарщик власних амбіцій. Проте Україні потрібен сильний та чесний керівник. І отримати його держава зможе лише після очищення влади від корупціонерів та олігархів. Саме тому рух «Визволення» підтримує всі ініціативи по створенню антикорупційного законодавства та інститутів. Ставайте поруч, разом ми зробимо Україну доброчесною швидше та якісніше!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *