Кому належать нафтогазоносні надра України Державна служба геології та …

Кому належать нафтогазоносні надра України

Державна служба геології та надр надала російському олігархові Павлу Фуксу ліцензії на земельні ділянки для розробки місць видобування, а в подальшому і на видобуток надр із нафтогазових родовищ. Також служба дозволила розширити вже виділені у Полтавській області ділянки для користування надрами майже вдвічі.

Російському бізнесмену Фуксу та його компанії “Іст Юроуп Петролеум” пощастило, адже ДСГНУ прийняла відповідне рішення без передбаченого конкурсу. Ще одній, пов’язаній із Фуксом, компанії надали ділянки для видобутку газу у Харківській області. “Іст Юроуп Петролеум” було створена на базі іншої скандальної компанії “Голден Деррік”. У 2011 році цій компанії на позаконкурсній основі було видано більше двох десятків спеціальних дозволів на користування надрами. Компанію пов’язували з екс-міністром енергетики Едуардом Ставицьким, колишнім очільником Мінагрополітики Миколою Присяжнюком та Олександром Януковичем», – пишуть у ЗМІ. Загалом, станом на початок 2018 року, ДСГНУ видала майже 500 дозволів на користування ділянками із нафогазовими надрами. Майже половина таких ділянок знаходиться у власності приватних компаній. Визначити, хто саме є справжнім власником – досить складно. У держреєстрі приватні компанії можуть не вказувати кінцевих бенефіціарів, заплативши лише штраф, а більшість бенефіціарів ховаються за принципом «матрьошки», коли існує цілий ланцюжок із 5, 10, а то й більше компаній, які володіють одна одною. Проте, дякуючи антикорупційним розслідуванням незалежних аналітиків, ми можемо все ж побачити список тих, хто насправді володіє нафтогазовими родовищами: «Олігархи Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Віктор Пінчук, Рінат Ахметов, Павло Фукс, нардепи Ігор Котвицький, Вадим Новинський, Леонід Козаченко, Юхим Звягільський, Олександр Онищенко та екс-міністр екології уряду Азарова – Микола Злочевський», – повідомляє Центр Протидії Корупції.

«Надра є виключною власністю Українського народу і надаються тільки у користування. Угоди або дії, які в прямій або прихованій формі порушують право власності Українського народу на надра, є недійсними», – свідчить стаття 4 Кодексу України про надра. То ж, поки українці не до кінця навчились користуватись законодавством, олігархи цим користується повним ходом. Аби розкрадання нашої держави врешті зупинилось, олігархи, разом із керованими ними посадовцями-корупціонерами перестали грабувати народ України, ми маємо об’єднуватись та відстоювати свої конституційні права. Адже Закон – єдиний для всіх. І тільки ми самі зможемо вибороти для держави можливість стати заможною, багатою і незалежною.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *