Міжнародний день пам’яті жертв фашизму

09 вересня 2018 року Україна разом зі всім світом відзначає Міжнародний день пам’яті жертв фашизму.  Цей День – це данина пам’яті про десятки мільйонів людей, які загинули в результаті Другої світової війни, провина за розв’язання якої великою мірою лежить на послідовниках фашистської ідеології. Це мільйони солдатів, які загинули на полях битв та цивільного населення, яке вмирало під бомбами, від хвороб та голоду.

Цей день і справді є міжнародним, адже немає такого континенту на планеті, який би не постраждав від злочинів фашистських та нацистських режимів. Війна охопила 62 держави з 73 існуючих на той час та понад 80 % населення світу, велась у повітряному просторі 40 країн та у водах всіх океанів. Варто зазначити, що бойові дії супроводжувалися нечуваними до того часу руйнуваннями сотень міст, десятків тисяч сіл та численними військовими злочинами, найбільший з яких було здійснено нацистськими окупантами в українському селі Корюківка (протягом однієї доби, під час каральної операції, було вбито 6700 його мешканців).

Загалом втрати нашого народу становили понад 5 млн. осіб, з них 1,5 млн. жертви голокосту та ще 4 млн військових, що загинули на полі бою.

Майже сім мільйонів солдат в семи арміях — такий фронт виставила Україна в боротьбі проти фашизму. Серед них велика кількість Героїв Радянського Союзу, лицарів Золотого хреста бойової заслуги УПА, нагороджених Медаллю Пошани армії США, кавалерів Військового Хреста Франції та відзначених Медаллю Британської Імперії.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *