Краматорськ прийняв всеукраїнські шахові змагання серед жінок

Восени 2018 року Донецький обласний шаховий клуб імені О.В.Момота в Краматорську вчергове став місцем проведення іміджевих змагань серед жінок: з 28 вересня по 7 жовтня відбувся півфінал чемпіонату України з класичних шахів, 8-9 жовтня – чемпіонат України зі швидких шахів, 10 жовтня – чемпіонат України з шахів (бліц).

Змагання зібрали 30 спортсменок з 10-ти регіонів України: Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Миколаївської, Одеської, Тернопільської, Харківської, Херсонської областей та міста Київ. Кращі визначалися за швейцарською системою в 9 турів окремо по кожній шаховій дисципліні: «класичні шахи», «швидка гра» та «блискавична гра».

Донецьку область на змаганнях успішно представила майстер спорту України, переможниця Всесвітньої Гімназіади-2018 Олена Мартинкова з Краматорська. Вихованка обласного шахового клубу імені О.В.Момота (тренер – батько Олександр Мартинков), студентка першого курсу Донбаської державної машинобудівної академії здобула золоту та бронзову медалі.

За підсумками півфіналу чемпіонату України з класичних шахів Олена посіла третє місце з результатом 6,5 очок з 9-ти можливих, поступившись представниці Вінниччини Надії Шпанко (7 очок) та Марії Бердник з Харківщини (7,5 очок). Спортсменки отримали право участі у фіналі всеукраїнських змагань з класичних шахів серед жінок, що пройдуть у Києві з 10 по 20 грудня 2018 року.

Бліц-турнір завершився беззаперечною перемогою Олени Мартинкової, яка набрала 7,5 очок. На один пункт менше – по 6,5 очок – у срібної та бронзової призерок (відповідно) Єлизавети Гребенщикової з Дніпра та киянки Катерини Должикової.

У чемпіонаті України зі швидких шахів (рапіду) із результатом 6,5 очок перемогла Ольга Бабій з Тернополя. Одразу 5 шахісток набрали 6 очок та посіли місця з другого по шосте. За додатковими показниками «срібло» – у Марії Бердник, «бронза» – у Євгенії Долуханової (обидві з Харкова).

Для довідки

Краматорськ має багаторічні шахові традиції. Руслан Пономарьов, вихованець краматорської шахової школи, став гросмейстером у 14-річному віці, а у 18 років завоював звання наймолодшого чемпіона світу за версією ФІДЕ. Сергій Карякін, граючи в Краматорську, перевищив досягнення Пономарьова, ставши гросмейстером у 12 років.

Усього за період 1999-2018 років Донецький обласний шаховий клуб імені Олександра Момота підготував вісім міжнародних гросмейстерів, чотирнадцять чемпіонів і призерів чемпіонатів Європи та світу серед юнаків та дівчат.

Торік – у травні 2017-го – Краматорськ також приймав всеукраїнські шахові змагання серед жінок: півфінал чемпіонату України з класичних шахів, чемпіонат України зі швидких шахів, чемпіонат України з бліцу. У 2007 та 2010 роках у місті проходили фінали чемпіонатів України серед юнаків та дівчат до 12 років, у 2009, 2013, 2014 роках – всеукраїнські шахові змагання серед юнаків та дівчат до 14 років, у 2018 році – чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 18 років і фінальні змагання першої Всеукраїнської Гімназіади з шахів.

Департамент сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *