Брифінг представника прес центру ООС 22 10 2018



Минулої доби ситуація в районі проведення операції залишалася під контролем Об'єднаних сил. Кількість ворожих обстрілів у порівнянні з минулою добою майже не збільшилася, проте частка застосування важкого озброєння зросла. Всього зафіксовано 19 випадків ведення прицільного вогню по підрозділах Об'єднаних сил. Противник три рази застосовував міномети різного калібру із загальною витратою 19 мін. Найчастіше ворог турбував наших захисників на Донецькому напрямку, поблизу Пісків.
Порівняно з минулою добою, дещо загострилася ситуація на Луганському напрямку. Опорні пункти наших військ поблизу Кримського були обстріляні з мінометів 82-го калібру, а наші позиції біля Щастя піддалися вогню зі стрілецької зброї. На Попаснянському напрямку вогнева активність окупантів зафіксована в районі населеного пункту Попасна, де російсько-окупаційні війська обстріляли позиції наших захисників із гранатометів, великокаліберних кулеметів та легкої стрілецької зброї. Заради запобігання втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил приймалось рішення на вогонь у відповідь.
Відзначимо зниження напруження на Світлодарському напрямку, де протягом доби не зафіксовано жодного обстрілу. На Горлівському напрямку окупанти провокували наших воїнів, використовуючи великокаліберний кулемет та гранатомети поблизу Шумів.
На Донецькому напрямку бойові дії велися на підступах до населених пунктів Піски, Мар’їнка, Тарамчук та Красногорівка. Важке озброєння не застосовувалося, проте інтенсивність застосування гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї була досить високою. Противник зосередив вогневі зусилля на захисниках Пісків, за добу тут зафіксовано чотири обстріли. Але в ході бойових дій жоден військовослужбовець Збройних Сил України не постраждав. Об’єднані сили вживали необхідних заходів з припинення вогневих провокацій ворога.
Залишається напруженою ситуація на Маріупольському напрямку. Тут ворог активізувався у другій половині доби. Російські окупаційні війська з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї обстріляли позиції Об’єднаних сил в районі населених пунктів Павлопіль, Водяне, Гнутове, Лебединське та Широкине. На опорний пункт наших військ поблизу Водяного противник здійснював вогневий вплив з мінометів калібру 120 мм, гранатометів та стрілецької зброї. Ситуація на Приазов’ї залишається під контролем Об’єднаних сил.
Загалом ситуація на лінії зіткнення залишається під контролем Об’єднаних сил. Противник продовжує вести прицільні обстріли українських позицій зі стрілецької зброї, гранатометів та, частково, із застосуванням забороненого озброєння. Не виключено, що певне зростання інтенсивності застосування мінометів обумовлене демонстрацією наявності у противника чергових мінометних розрахунків на окремих напрямках. Російсько-окупаційні війська продовжують зосереджувати вогневі зусилля переважно на Маріупольському та Донецькому напрямках. За уточненими даними розвідки, протягом минулої доби 8 окупантів знищено та ще 2 поранено.
На жаль, не вдалося уникнути санітарних втрат – троє українських воїнів зі складу Об'єднаних сил зазнали поранень. Від початку цієї доби ворог з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї здійснив один обстріл наших позицій у районі Новотроїцького.
Об'єднані сили продовжують виконувати бойові завдання у посиленому режимі, у всіх випадках відкриття вогню противником вживають адекватних заходів з метою збереження життя і здоров'я військовослужбовців Збройних Сил України та цивільного населення.
Криміногенна ситуація в районі виконання завдань операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.
Протягом минулої доби правоохоронцями Об'єднаних сил, які несуть службу на стаціонарних та мобільних блокпостах, затримано 3-ох осіб для перевірки на причетність до незаконних збройних формувань, виявлено 6 фактів незаконного обігу наркотичних засобів. Також зафіксовано 16 адміністративних правопорушень та розкрито 6 крадіжок.
Контрольні пункти в'їзду-виїзду працюють у штатному режимі.
За вчорашній день на підконтрольну Україні територію прослідувало майже 33,5 тисячі осіб та 4,7 тисяч транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування з різних причин відмовлено 19-ом особам.
Підрозділи цивільно-військового співробітництва Об’єднаних сил за минулу добу, окрім іншого, доставили продукти харчування до населеного пункту Луганське та надали гуманітарну допомогу Луганському обласному будинку дитини №2.
Таким чином, підрозділи Об’єднаних сил продовжують виконувати завдання за призначенням. Військово-цивільні адміністрації, правоохоронні органи працюють у штатному режимі.
Слава Україні! Представник прес-центру Олексій Жуганов
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *