Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 25 жовтня 2018 року

Ранкове зведення на 07:00 25 жовтня 2018 року

Упродовж минулої доби, 24 жовтня, ситуація в районі проведення операції залишалася цілком контрольованою Об’єднаними силами.

Російські окупанти 14 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. При цьому ворог 2 рази застосував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

Окремо зазначимо, що ворожі міни 120-го калібру впали на території села Водяне на Маріупольському напрямку.

Російсько-окупаційні війська, з мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил в районі населених пунктів Вільний, Катеринівка, Новолуганське, Кам’янка, Піски, Мар’їнка, Тарамчук, Павлопіль, Гнутове та Водяне.

Внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Вогневого впливу з мінометів 82-го калібру зазнали захисники Павлополя та Гнутового, а по позиціях в районі Пісків ворог стріляв з гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Тричі за минулу добу точилися бойові дії навколо хутора Вільний, що на Попаснянському напрямку. Окупанти відкривали прицільний вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, підрозділи Об’єднаних сил адекватно і гідно відповідали.

За даними розвідки, протягом доби, було знищено трьох окупантів.

Поточної доби противник тричі обстріляв наші позиції, в районах Авдіївки, Красногорівки і Гнутового. Важке озброєння не застосовувалось. Один військовослужбовець Об’єднаних сил зазнав поранення.

Докладніше про події в районі проведення операції представник Об’єднаних сил розкаже під час щоденного брифінгу.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

 

“Стратегічне планування дасть громадам можливість правильно розподілити повноваження та ресурси”, – Олександр Куць

Форум «Ефективне самоврядування як запорука демократичної та правової держави триває» у Краматорську триває. Голова Донецької облдержадміністрації Олександр Куць взяв участь у заході, виступивши під час панельної дискусії з питань стратегічного планування як інструменту нової регіональної політики.

Очільник області зазначив, що стратегічне планування – це те, що дасть громадам можливість правильно розподілити повноваження та ресурси.

Також він зазначив, що процес децентралізації для Донеччини, це не просто об’єднання територій, це шанс відродити життя у селах та містах, це розвиток малого та середнього бізнесу, втілення новітніх проектів у життя.

В ході дискусії досвідом формування стратегії розвитку поділилась найбільша громада Донеччини – Лиманська. Секретар Лиманської міської ради Тетяна Каракуц розповіла про етапи формування стратегії розвитку громади.

Про здобутки та нові бачення стратегічного планування також розповіли Анатолій Ткачук – директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, Тарас Кучма – Дрогобицький міський голова. Також обговорили питання земельного законодавства та просторового планування громади.

Каталін Паллай, експерт Ради Європи, наголосила, що стратегічне планування має враховувати багато аспектів та ідей. «Взаємоповага, взаєморозуміння та довіра – принципи, на яких базується пошук спільного рішення. Пошук рішення, формування стратегії – це завжди вихід за межі зон комфорту. Але без цього не обійтись. Це довгий процес – процес навчання, співпраці та довіри», – наголосила Каталін Паллай.

Олександр Куць також зазначив, що Донецька ОДА постійно перебуває в діалозі з представниками громадськості та експертами, і завжди відкрита до залучення нових та цікавих ідей.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

Представники ПРООН презентували мобільні кейси, які отримають ЦНАПи Донеччини

Під час першої панельної дискусії Віктор Мунтяну, керівник програми з відновлення та розбудови миру, ПРООН презентував мобільні кейси, які отримають центри надання адміністративних послуг у громадах Донеччини. Всього ПРООН передає чотири таких кейси Донецькій області – для Дружківки та Лиманської ОТГ.

Віктор Мунтяну розповів, що протягом останніх 3-х років ПРООН в рамках програми з відновлення та розбудови миру надавала громадам Донеччини не тільки консультативну допомогу, а також відновила та побудувала 14 центрів надання адмінпослуг.

Він також наголосив, що така робота буде продовжуватися, тому що гостро стоїть питання забезпечення віддалених місць роботи і питання надання послуг громадянам України, які перетинають лінію розмежування.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

У Краматорську розпочався дводенний форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави»

Сьогодні, 25 жовтня, у Краматорську розпочався масштабний дводенний форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави». Захід організовано Донецькою та Луганською облдержадміністраціями, Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки Ради Європи.

У форумі беруть участь народні депутати України – члени Комітету, голови профільних підкомітетів, представники центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування України, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експертного та наукового середовища, міжнародні партнери.

В рамках заходу планується обговорити стан розвитку місцевого самоврядування та актуальні питання законодавчого регулювання у зазначеній сфері, стратегічне планування як інструмент нової регіональної політики, вирішення питань ВПО, розвитку суспільного мовлення та мовлення громад, інструменти безпеки в громадах, а також ознайомитися з європейським досвідом та стандартами у відповідних сферах.

Заступник голови Ради Європи в Україні Олена Литвиненко та перший заступник голови Донецької ОДА Євген Вілінський  урочисто відкрили захід  та привітали учасників форуму. Олена Литвиненко у своїй промові подякувала організаторам форуму та висловила сподівання, що сьогоднішня дискусія буде цікавою та результативною.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

На колегії розглянули екологічні, правові аспекти, питання енергозбереження та енергоефективності для населення

Сьогодні, 25 жовтня, в Донецькій облдержадміністрації відбулось засідання колегії, керівником якого виступив голова Донецької облдержадміністрації Олександр Куць. На порядку денному були питання, присвячені проекту регіональної цільової Програми поводження з промисловими відходами в Донецькій області на 2018-2020 рр., проекту Регіональної програми профілактики правопорушень серед дітей на території Донецької області на 2018-2022 рр., про внесення змін до Регіональної програми з відшкодування частини відсотків за кредитами, залученими на заходи з енергозбереження та підвищення енергоефективності для населення Донецької області на 2016-2018 рр.

Додатково заслухали також доповіді щодо започаткування в Донецькій області проекту сприяння розвитку соціальної інфраструктури з метою створення соціального житла для переселенців та розвитку інфраструктури, проблемні аспекти впровадження нової моделі енергоринку, стан використання у 2018 році субвенції з обласного та державного бюджетів на придбання житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

Розглянули також детально результати співпраці Ощадбанку з органами місцевого самоврядування та бізнесом Донецької області, про наявність та використання невитребуваних паїв та земель запасу резерву сільсько-господарського призначення на території Донецької області.

Керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Куць відзначив кращих машинобудівників та металургів  нагородами, грамотами та подяками Президента України. Також він вручив Головному управлінню національної поліції Донецької області сертифікати на отримання двох автомобілів.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

На колегії підняли питання ліквідації промислових відходів

25 жовтня на колегії Донецької облдержадміністрації заслухали питання щодо реалізації проекту Програми поводження з промисловими відходами в Донецькій області. Спікером виступив директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації Сергій Натрус.

Він акцентував увагу присутніх на основних екологічних проблемах, які на сьогоднішній день існують в Донецькій області, а саме, що стосуються поводження з промисловими відходами. Серед них він виділив значні обсяги накопичення відходів у промисловому секторі, що негативно впливають на стан навколишнього природного середовища і здоров’я людей, використання застарілих технологій виробництва, недостатній рівень повторного використання, переробки та утилізації відходів виробництва, незадовільний стан місць видалення відходів. Особливо наголосив на відсутності системи екологічно безпечного видалення відходів у спеціально відведених та належно облаштованих місцях або об’єктах з урахуванням моделі регіональних полігонів промислових відходів, для повторного використання, перероблення та утилізації яких відсутні екологічно безпечні технології. Ще однією проблемою стала відсутність регіональних потужностей з перероблення та утилізації промислових відходів.

За словами директора департамента екології та природних ресурсів, Програма поводження з промисловими відходами в Донецькій області передбачає впровадження певних заходів задля покращення екологічного становища.

«Програмою передбачені заходи ведення обліку утворення, знешкодження, утилізації та видалення відходів, їх паспортизація, переробка доменних та конверторних шлаків на установці «АМКОМ», переробка шлаків мартенівського і конверторного виробництва, вилучення в сталеплавильних шлаках на установках «АМКОМ» фракцій, що містять метали. Також необхідними стануть використання металургійних шламів при виробництві агломерату, технічне переоснащення збірників смоли і насосної установки з переробки відходів хімічного виробництва, наукові дослідження щодо можливості утилізації відходів добування та збагачення вугілля», – зауважив Сергій Натрус.

Також керівник департаменту екології пояснив, що для реалізації Програми необхідно фінансування в загальному розмірі 818 484,2 тис. грн – з обласного бюджету (фонд охорони навколишнього природного середовища) – 600,0 тис. грн, кошти підприємств – 817 394,9 тис. грн.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

У Донецькій ОДА відбулась зустріч з Представництвом Ради Європи

У Донецькій ОДА відбулась зустріч голови Донецької облдержадміністрації Олександра Куця з делегацією Представництва Ради Європи в Україні на чолі з керівником Департаменту демократичного врядування Генерального директорату – II з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніелем Попеску.

Під час заходу обговорили поточний стан співпраці Ради Європи та Донецької обласної державної адміністрації у сферах розвитку місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Також розглянули питання захисту прав національних меншин, в тому числі ромів та захисту прав ВПО.

Керівник Донецької обласної ВЦА Олександр Куць зазначив, що Рада Європи підтримує найамбітніші ідеї області, які стосуються децентралізації та місцевого самоврядування в Україні.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

 

У Маріуполі вода під фільтрувальної станцією “Води Донбасу” стала білою

Вода в річці Кальчик, яка протікає під фільтрувальної станцією Старокримського водосховища, забарвилася в дивний колір.

У Кальчику, безпосередньо під греблею, звідки йде скидання з фільтрувальної станції, вода стала білою.

Як прокоментував ситуацію голова департаменту екології та енергоменеджменту Ваагн Мнацаканян, сьогодні в департамент надійшла скарга від мешканців селища Каменськ, що в річку Кальчик скидаються каналізаційні стоки.

Фахівці підприємства “Вода Донбасу”, яке контролюють скидання води з фільтрувальної станції, свій коментар не надали.

До слова, в білий колір вода в Кальчику “забарвлюється” з початку року не перший раз. У літній період зміна кольору води в районі моста по вулиці Крупської в селищі Старий Крим і пов’язували з нестачею кисню в воді.

За матеріалами сайту 0629

 

Жителі об’єднаних громад Донбасу повинні отримати можливість вибрати місцеву владу

Не тільки місцеві, а й президентські і парламентські вибори повинні проходити на всій території України. Не може бути такого, щоб десь люди були позбавлені можливості волевиявлення. Жителі всіх об’єднаних громад Донецької та Луганської областей повинні отримати можливість вибрати місцеву владу. Про це сьогодні, 25 жовтня, сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичного і правової держави», який проходить в Краматорську (Донецька обл.), Передає Урядовий портал.

«З питання виборів в громадах Донецької та Луганської областей ми проводили спеціальну нараду за участю представників Центральної виборчої комісії, державних адміністрацій і силових органів. Тоді ми домовилися, що між цивільними та військовими адміністрації цих областей ще раз детально проаналізують ситуацію спільно з самими громадами і направлять відповідні листи до ЦВК. В результаті, на Луганщині вісім громад пішли на вибори, а в п’яти вибори призначені були. У Донецькій області одна громада буде проводити вибори в цьому році, ще шість – чекають », – сказав він.

Як зазначив Негода, головне – це дати людям в усіх громадах можливість голосувати. «Тому потрібно продовжувати діалог, слухати жителів громад, розуміти настрої людей і зробити все, щоб вибори у всіх об’єднаних громадах стали можливими», – вважає перший заступник міністра.

«На території Донецької та Луганської областей йде війна, але саме тут ми повинні і можемо зробити великий прорив у формуванні ефективного місцевого самоврядування. Коли ми створимо тут багаті громади, створимо територію успіху, це наблизить нас до перемоги швидше будь-якого слова », – заявив В’ячеслав Негода.

За матеріалами сайту «Донецкие новости»

 

Як маріупольська водонапірна вежа стала креативним культурним простором

Останні кілька років будівля водонапірної вежі знаходилося в запустінні, потребуючи не тільки в ремонті, а й у новій філософії. Оновлення вежі стало справжнім подарунком до 240-річчя Маріуполя. На кошти міського бюджету та спонсорів оновили її фасад і відремонтували всередині. Щовечора з настанням темряви вежа притягує погляди перехожих яскравим підсвічуванням.

Змінилася вежа не тільки зовні. Вона знайшла нового смислового наповненість, ставши модним культурним простором. Зараз тут знаходиться культурний туристичний центр Vezha Creative Space. У цьому місці проходять різні культурні заходи, майстер-класи, громадські слухання та багато іншого.

Так, на першому поверсі знаходиться туристичний центр. Його діяльність спрямована на роботу з іногородніми і іноземними туристами. Тут вони можуть отримати всю необхідну інформацію: куди піти в незнайомому місті, де смачно і недорого поїсти, що подивитися, де зупинитися на ніч.

На другому поверсі розташовується лекторій. Там є все необхідне для проведення занять. Це так званий «навчальний» поверх башти.

На третьому поверсі розміщується коворкінг з зручними робочими місцями і безкоштовним Wi-fi. Четвертий поверх башти – арт-простір, де проходять різні перфоманси, музичні вечори і т. д. Цей поверх ще називають «цистерна», так як саме тут і знаходилась цистерна з водою, коли Vezha була ще водонапірною баштою.

П’ятий поверх башти призначений для відпочинку. Тут розміщується так звана «вільна бібліотека» і буккросинг, де кожен може почитати книгу або взяти її з собою, залишивши натомість іншу.

На шостому поверсі вежі знаходиться єдина в Маріуполі оглядовий майданчик. Одночасно на ній може знаходитися не більше 20 осіб. Вдень тут відкривається приголомшливий вид на місто. Побачити можна все райони Маріуполя, крім Лівобережного, так як його закривають будівлі заводу. Вночі з оглядового можна помилуватися зірками. У Vezha засідає астрономічний клуб. Багато маріупольці хочуть більше дізнатися про зірок і спеціально приходять в вежу, коли там працюють вчені.

Крім цього, в башті щодня проходять екскурсії. Тривалість екскурсії 20 – 30 хвилин, взяти участь в ній можуть до 20 осіб. Під час екскурсії учасників знайомлять з діяльністю Vezha Creative Space і історією самої вежі. У планах у команди Vezha проведення екскурсій не тільки в башті, але і по місту.

Також в листопаді планується запустити екскурсії у віртуальній реальності. За допомогою спеціальних окулярів всі бажаючі зможуть «прогулятися» по вулиці Катерининський від Театрального скверу до ДТСААФу і побачити, як виглядала ця частина міста 100 років тому.

Слід зазначити, що більшість заходів безкоштовні, але так як місткість вежі невелика, всі вони проходять за попередньою реєстрацією. Бажають збираються або в лекторії на другому поверсі, або в арт-просторі на четвертому поверсі.

За матеріалами сайту «Мариупольские новости»

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *