“Стратегічне планування дасть громадам можливість правильно розподілити повноваження та ресурси”, – Олександр Куць

Форум «Ефективне самоврядування як запорука демократичної та правової держави триває» у Краматорську триває. Голова Донецької облдержадміністрації Олександр Куць взяв участь у заході, виступивши під час панельної дискусії з питань стратегічного планування як інструменту нової регіональної політики.
Очільник області зазначив, що стратегічне планування – це те, що дасть громадам можливість правильно розподілити повноваження та ресурси. «Планування дозволить громаді краще усвідомити цілі власного розвитку, зрозуміти свої конкурентні переваги, визначити слабкі сторони. Головна мета – уникнути механістичного об’єднання, задати темпоритм для росту, усвідомлення відповідальності за свою територію», – наголошує Олександр Куць.
Також він зазначив, що процес децентралізації для Донеччини, це не просто об’єднання територій, це шанс відродити життя у селах та містах, це розвиток малого та середнього бізнесу, втілення новітніх проектів у життя.
«Головне, що ми маємо враховувати при об’єднанні громад – це взаєморозуміння між мешканцями громади, формування активного громадянського суспільства, яке буде хотіти змінювати свої села та міста», – зазначив голова ДонОДА.
В ході дискусії досвідом формування стратегії розвитку поділилась найбільша громада Донеччини – Лиманська. Секретар Лиманської міської ради Тетяна Каракуц розповіла про етапи формування стратегії розвитку громади.
Про здобутки та нові бачення стратегічного планування також розповіли Анатолій Ткачук – директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, Тарас Кучма – Дрогобицький міський голова. Також обговорили питання земельного законодавства та просторового планування громади.
Каталін Паллай, експерт Ради Європи, наголосила, що стратегічне планування має враховувати багато аспектів та ідей. «Взаємоповага, взаєморозуміння та довіра – принципи, на яких базується пошук спільного рішення. Пошук рішення, формування стратегії – це завжди вихід за межі зон комфорту. Але без цього не обійтись. Це довгий процес – процес навчання, співпраці та довіри», – наголосила Каталін Паллай.
Олександр Куць також зазначив, що Донецька ОДА постійно перебуває в діалозі з представниками громадськості та експертами, і завжди відкрита до залучення нових та цікавих ідей.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *