В Івано-Франківську провели Всеукраїнську наукову конференцію

В роботі конференції взяли участь більше 60 науковців, дослідників, експертів з Києва, Львова, Тернополя, Хмельницького, Мелітополя, Івано-Франківська та Івано-Франківської області.

7 листопада в Івано-Франківській Академії Івана Золотоустого відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Християнство в Україні: історичні витоки, сучасний стан і виклики XXI століття (до ювілею 1030-ліття хрещення України)».

Конференцію організували Івано-Франківська обласна державна адміністрація та обласна рада, Івано-Франківська міська рада, Івано-Франківське архиєпархіальне управління УГКЦ, Івано-Франківська Академія Івана Золотоустого, Національний заповідник «Давній Галич», Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський  Володимир (Війтишин). Вітаючи присутніх, Митрополит наголосив на важливості правильного розуміння ролі та місця Церкви в нашому суспільстві. «Сьогодні ми переживаємо цікаві моменти, які вже є історичними. Дуже важливо в цьому часі мати чітке усвідомлення того, що Церква не може бути державною, але повинна бути державотворчою», – зауважив Владика.

На пленарному засіданні конференції учасники заслухали п'ять доповідей, зокрема «Формальне християнство як сучасний виклик», яку розкрив завідувач кафедри всесвітньої історії, доктор історичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олег Жерноклеєв. Тему «Початок християнізації українських земель» підняв заступник з наукової роботи генерального директора, кандидат історичних наук Національного заповідника «Давній Галич» Семен Побуцький . Доцент кафедри дизайну і теорії мистецтв, кандидат мистецтвознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника п. Ірина Дундяк розповіла про «Проблеми сучасного вітчизняного церковного малярства. Суспільний аспект», а завідувач кафедри богослов'я, кандидат наук з богослов'я, доцент Івано-Франківської Академії Івана Золотоустого отець-докор Василь Гоголь розкрив тему «Як сьогодні не втратити право називатися християнином поза церквою?».

Завершальною стала доповідь на тему «Самоорганізація українського суспільства на основі християнських ідей: історія та перспективи», яку розкрив доцент кафедри філософії, соціології та релігієзнавства, кандидат філософських наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Володимир Будз.

Під час роботи у трьох секціях присутні обговорили місце та роль християнства в Україні через призму історичної ретроспективи, політичних аспектів, богословських підходів релігієзнавчих характеристик. Особлива увага була звернута на обговорення проблем функціонування християнства в Україні в умовах викликів XXI століття.

За результатами роботи конференції буде видано збірник матеріалів.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами прес-служби Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *