На Донеччині провели екомісії

5 листопада, на Донеччині, у м. Слов’янськ, вперше відбулися Екологічні місії для порятунку створіння. Розпочались вони Літургією, за участю екореферента Донецького екзархату о. Михайла Неїжмака, у співслужінні з настоятелем місцевої громади “Святого Володимира Великого” УГКЦ о. Віктором Коханським.

У проповіді о. Михайло звернув увагу вірних на поняття "екологічного гріха", вчинення якого не тільки шкодить здоров'ю людини, але й віддаляє від Бога Творця і перешкоджає спасінню. Тому місія церковної екологічної інституції полягає у тому, щоб донести кожному правду про те, що любити та оберігати світ, в якому живемо, який є спільним для всіх людей – є нашим автентичним завданням.

Для християн цей обов'язок випливає із віри в Бога, за принципом: гріх проти створіння є гріхом проти Творця. "А сьогоднішнє єванельське читання про біснуватого чоловіка дає нам зрозуміти, що коли йдеться про допомогу людині, то Боже творіння бере у цьому участь, творячи єдність: Творець, творіння та людина, – наголосив екореферент.

Після Літургії відбулася зустріч із дітьми "Школи духовного та естетичного виховання", що діє при парафії. В часі зустрічі діти дізналися багато цікавого про довкілля та отримали вказівки як берегти створіння Боже. Також діти взяли участь в екологічній вікторині, а для впровадження дружніх до довкілля дій отримали інформаційні наклейки та закладки.

Наступного дня о. Михайло Неїжмак провів ряд зустрічей з представниками влади, а саме із міським головою Вадимом Михайловичем Ляхом, його заступником Підлісним Юрієм Івановичем та керівником відділу освіти Рубльовським Ігорем Миколайовичем.

У приязній атмосфері вдалось домовитись про подальшу підтримку ініціатив Екобюро УГКЦ та сприяння у такій важливій для усіх ділянці служіння.

Опісля представника Екобюро гостинно прийняли у місцевій школі №14, де було проведено екоурок для учнів 5-го та 6-го класів. Девіз уроку був "Через прості дії ми здатні змінити світ». На ньому учні дізналися як можна любити та зберігати природу, економлячи енергоресурси, сортуючи сміття тощо.

Завершились екомісії у Слов'янську висадкою дерев миру разом з учнями школи, в рамках безстрокової акції "Посади дерево миру", приуроченої також Дню попередження експлуатації природних ресурсів в часі війни. Особливо трепетною ця акція була для мешканців цього містечка, адже вони, як ніколи, разом з усім створінням потребують та очікують миру.

Екологічне Бюро щиро дякує за сприяння та співпрацю о. Віктору Коханському та п. Вадиму Овчаренко.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *