Екзарх Харківський взяв участь в урочистостях у Вільнюському василіанському монастирі

З благословення Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ, Владика Василій (Тучапець), Екзарх Харківський, 11 листопада очолив святкування на честь Священномученика Йосафата, Архиєпископа Полоцького у храмі Пресвятої Трійці Василіянського монастиря м. Вільнюса.

Під час Урочистої Святої Літургії Архиєрею співслужили Преосвященніший Арунас Понішкайтіс, єпископ-помічник Вільнюського римо-католицького архиєпископа, провінційний радник о. Сергій Крутовський, ЧСВВ, настоятель Вільнюського монастиря о. Вінкентій Пелих, ЧСВВ, ігумен Дрогобицького монастиря о. Йосиф Кралька, ЧСВВ, котрий провів передсвяткові реколекції, диякон Петро Токач, а також інші священики, що разом з вірними прибули з України, Польщі, Білорусії, Словаччини.

У своєму пастирському слові Владика Василій звернув увагу на постать св. Священномученика Йосафата, який “свій духовний шлях розпочинав з цього храму і цього монастиря та став великим мучеником за єдність Церкви і народу”. На основі Євангелія про Доброго самарянина Екзарх Харківський застановився над сенсом людського життя, а це є любов до Бога і ближнього, прикладом якого був Священномученик Йосафат. “Любов до ближнього виявляється тоді, – зазначив проповідник, – коли ми готові проявити милосердя до людини, незважаючи на те, якої вона національності, якої вона релігії, як вона ставиться до нас – чи симпатизує нам, чи ворогує з нами!”

На завершення Владика Василій побажав, “щоби за прикладом св. Священномученика Йосафата, кожен у своєму житті виявляв любов до Господа Бога, дотримуючись Його Заповідей, і до ближнього, виявляючи милосердя до тих, хто є в потребі, щоби за Божою ласкою і Божою благодаттю кожен осягнув життя вічне у Царстві Небесному.”

Варто додати, що опісля Святої Літургії на фасаді храму Пресвятої Трійці було урочисто відкрито меморіальний барельєф князю, великому литовському гетьману Костянтину Острозькому. Барельєф благословив Екзарх Харківський Владика Василій за участі духовенства, вірних, а також офіційних осіб, представників української громади, литовської громадськості. Авторами відкритого барельєфа стали скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов (Київ), а виділив кошти – меценат Роберт Габул (Київ).

Зазначимо, що храм Пресвятої Трійці побудував князь Костянтин Острозький на місці, де були замучені Віленські мученики Антоній, Іван та Євстатій. Святиня постала як подяка Господу Богу за перемогу над московським військом в битві під Оршею у 1514 році.

Прес-служба Харківського екзархату

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *