НАБУ створює підстави для повернення держкомпаніям 4,77 млрд грн

94 угоди державних підприємств із приватними компаніями визнані судом недійсними, відповідні рішення суду набули чинності. Відтак з’являються реальні підстави для повернення коштів на загальну суму 4,77 млрд грн*. Про це йдеться у Звіті про діяльність НАБУ за ІІ півріччя 2018 року.

Відповідні судові рішення ухвалені у результаті розгляду позовів Національного антикорупційного бюро України у супроводі Юридичного управління та на підставі доказів, зібраних детективами під час розслідування кримінальних проваджень.

Зокрема, завдяки зусиллям НАБУ у грудні 2018 року ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська» отримала вагомі аргументи вимагати компенсації завданих їй 24 млн грн збитків. Слідство з’ясувало, що держпідприємство поставило ТОВ «Торгівельний Дім-ресурс» понад 65 тис. тон вугілля за заниженими цінами. Взявши до уваги докази, що підтверджують цей факт, у грудні 2018 року Східний апеляційний господарський суд (м.Харків) за позовом НАБУ визнав договір про постачання сировини недійсним.

Правову позицію Національного бюро у іншій справі у серпні минулого року підтримав Касаційний господарський суд Верховного Суду. Так, служителі Феміди підтвердили версію слідства про наявність підстав для визнання недійсними 60 договорів купівлі-продажу нафтопродуктів, укладених між ПАТ «Укрнафта» та ТОВ «Котлас». А, отже, «Укрнафта» має законні підстави стягнути 2,94 млрд грн для відшкодування заподіяної шкоди.

Ще один приклад позовної роботи юристів НАБУ — судові рішення у справі щодо завдання 247 млн грн збитків державному підприємству «Адміністрація морських портів України» при закупівлі послуг із днопоглиблення Бердянського та Маріупольського портів. У липні 2018 року Господарський суд міста Києва визнав недійсним договір на здійснення днопоглиблювальних робіт у портах України вартістю 712 млн грн. Внаслідок цього вдалося запобігти перерахуванню на користь комерційної компанії-підрядника близько 395 млн грн та завдання держпідприємству 146 млн грн збитків. Другу «кабальну» угоду ДП «АМПУ» — на 290 млн грн — визнано недійсною у січні 2019 року. В обох випадках суд підтвердив версію слідства про антиконкурентні узгоджені дії з боку посадовців ДП «АМПУ» та задіяного у корупційній схемі ТОВ при укладанні угоди. Відповідно, у разі позитивного рішення суду апеляційної інстанції держпідприємство зможе повернути кошти, які безпідставно переплатило.

Загалом у ІІ півріччі 2018 року співробітники Юридичного управління НАБУ забезпечили супровід 89 справ та взяли участь у 212 засіданнях суду.

Міні-звіт у графіці: https://www.flickr.com/pho…/nab_ukr/albums/72157705076034601

*Станом на 31.12.2018 року (за весь період розслідувань НАБУ)

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *