ООС: зведені дані – 21 лютого 2019

13:35 21/02/2019

Протягом минулої доби російсько-окупаційні війська продовжували активно порушувати режим тиші на лінії бойового зіткнення. З 13-ти прицільних обстрілів оборонних позицій захисників України, окупанти лише двічі застосовували стрілецьке озброєння. Решту 11-ть обстрілів ворог вів із застосуванням заборонених Мінськими угодами зразків озброєння: мінометів різних калібрів.

Загалом протягом минулої доби, 20 лютого, ворог здійснив 13 прицільних обстрілів оборонних позицій захисників України.

При цьому російсько-окупаційні війська випустили загалом 125 мін, переважно 120-го калібру.

Із сумом повідомляємо, що триваюча військова окупація і збройна агресія з боку Росії проти України принесла вчора непоправну втрату у складі наших героїв.

В ході бойових дій загинув один наш військовослужбовець, 1980 р.н.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким нашого героя, а також його бойовим побратимам. Вічна пам’ять!

Внаслідок адекватного ведення вогню у відповідь підрозділами Об’єднаних сил, за даними розвідки, минулої доби у окупантів є втрати у живій силі.

Луганський напрямок

Вчора зафіксовано 6 порушень режиму тиші з боку російсько-окупаційних військ, при цьому противник щоразу застосовував заборонене озброєння.

Так, ворог вів прицільні обстріли наших позицій з мінометів калібру 82 мм: вночі – поблизу Катеринівки, зранку – в районі хутора Вільний, ввечері – двічі по оборонцях Новоолександрівки, а також по захисниках Новотошківського. Загалом окупанти випустили 45 мін 82-го калібру.

Окрім цього, вдень наші оборонці хутора Вільний зафіксували ще 10 розривів ворожих мін 120-го калібру.

Усі мінометні обстріли окупанти супроводжували прицільним вогнем з гранатометів різних типів та іншого піхотного озброєння, а поблизу Новоолександрівки ще й з озброєння БМП.

Адекватними оборонними діями захисники України щоразу придушували ворожу активність черговими вогневими засобами, не порушуючи Мінські угоди.

Обстановка є контрольованою нашими героями зі складу підрозділів Об’єднаних сил.

Донецький напрямок

Ворог також продовжував активно застосовувати заборонені зразки озброєння. Загалом з боку російсько-окупаційних військ тут зафіксовано 7 прицільних обстрілів.

Основною зоною ганебної збройної активності окупантів продовжує перебувати приморська ділянка нашої оборони. Ворог застосовував тут міномети лише 120-го калібру, витративши загалом з 06:30 ранку до 16:00 70 мін.

Мінометні обстріли окупанти вели зранку поблизу Водяного та Широкиного, вдень – в районі Гнутового та двічі – по оборонцях Лебединського.

Близько 16:00 зафіксовано ведення вогню ворожим снайпером в районі Мар’їнки, а після 17:30 окупанти застосували РПГ та великокаліберні кулемети по оборонцях Широкиного.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 21 лютого

Від початку цієї доби станом на 12:00 на лінії бойового зіткнення обстрілів з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.

Захисники України контролюють обстановку.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російських окупаційних військ активізувало заходи щодо призову на військову службу осіб, які раніше були звільнені зі складу з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ, у т.ч. по дискредитації за скоєння злочинів та грубих правопорушень. Зокрема, зазначеній категорії осіб пропонується укласти нові контракти, згідно з якими їм враховуватиметься попередній стаж військової служби і нібито за статусом вони будуть прирівняні до кадрових військовослужбовців ЗС РФ. Для посилення психологічного тиску на таких потенційних призовників їм надсилаються СМС-повідомлення та робляться телефонні дзвінки, особливо у вечірній час та у вихідні дні.

Крім того, до домівок зазначених осіб по декілька разів на тиждень приходять спеціальні групи агітаторів з т.зв. «військових комісаріатів» з пропозиціями до вступу на військову службу у складі російських окупаційних військ.

Ситуація на тимчасово окупованих територіях України: Президент

Вчора під час виступу на засіданні Генеральної Асамблеї ООН з питання: «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України», Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко детально поінформував світову спільноту про військову загрозу для України, яку зосередила Російська Федерація на тимчасово окупованих територіях Донбасу та АР Крим.

Зокрема, Президент України Петро Порошенко наголосив, що протягом п’яти років Москва продовжує направляти регулярні збройні сили та найманців на Донбас.

За словами Президента, на Донбасі російські збройні формування мають 496 танків. Й саме Україна стримує цю російську силу, яка, окрім того, налічує 938 броньованих бойових машин, 128 реактивних систем залпового вогню, 776 артилерійських систем у тому числі самохідних.

Глава держави підкреслив, що загальна чисельність незаконних збройних формувань зараз складає близько 35 тисяч бойовиків, а також 2100 військовослужбовців з російських регулярних збройних сил. А загальна чисельність російських збройних сил вздовж російсько-українського кордону становить понад 87 тисяч військових.

Наші герої зі складу Об’єднаних сил, які виконують бойові завдання із відсічі та стримування російської збройної агресії, пильно перебувають напоготові до будь-яких дій з боку російсько-окупаційних військ.

З метою вшанування наших кращих захисників продовжується нагородження державними нагородами та заохочувальними відзнаками Міноборони військовослужбовців та працівників ЗС України

За інформацією Департаменту кадрової політики Міноборони України, з початку 2019 року, станом на 20 лютого, за зразкове та професійне виконання обов’язків, державними нагородами нагороджено 116 та заохочувальними відомчими відзнаками – 1145 військовослужбовців та працівників ЗС України.

Статус учасника бойових дій з початку російської збройної агресії отримали понад 255 тисяч 90 військовослужбовців та працівників ЗС України – учасників Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *