У 48 справах від НАБУ і САП судовий розгляд не розпочато

У 48 з-поміж 180 справ, в яких станом на 31 січня 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування, а прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальні акти до суду, судді не призначили навіть підготовче засідання.

Вкотре перенесено апеляційний розгляд щодо ухвали про повернення обвинувального акту у так званій справі «тернопільських прокурорів». Це провадження перебуває у різних судових інстанціях з листопада 2016 року. Наступне засідання призначене на 21 лютого 2019 року.

Іншу справу — за фактом завдання збитків ПАТ «ДПЗКУ» — служителі Феміди також не поспішають розглядати: підготовче засідання не відбувається 25 місяців.

Затягують розгляд деяких проваджень і засідання, які судді призначають з перервою у два-три місяці. Наприклад, 25 січня не відбулося засідання у справі за обвинуваченням депутата Хмельницької обласної ради. Наступне призначили на 1 квітня 2019 року.

З-поміж 36 рішень у справах НАБУ і САП, судді винесли лише два вироки стосовно трьох осіб, які передбачають реальне покарання у вигляді позбавлення волі. Інші рішення — це затвердження угод про визнання винуватості або призначення покарання, відповідно до якого особи не перебувають у місцях позбавлення волі.

Національне бюро сподівається на швидкий початок роботи Вищого антикорупційного суду, який зможе поставити крапку у розслідуваннях детективів. Оскільки сьогодні існуюча судова система не спроможна забезпечити оперативний та об’єктивний розгляд справ від НАБУ і САП.

Детальна інформація про провадження, розслідувані детективами НАБУ й передані до суду, міститься на сайті Національного бюро у розділі «Справи у суді» та в інфографіці.

 

Інфографіка у кращій якості: https://www.flickr.com/photos/nab_ukr/47134526711/

https://www.flickr.com/photos/nab_ukr/47082208452/

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *