Фейк: ЄСПЛ відмовився карати Росію через захоплення українських моряків

Європейський суд з прав людини «відмовився ухвалювати обмежувальні заходи проти Росії» через захоплення українських кораблів разом з екіпажами у Керченській протоці 25 листопада 2018 року. Про це 22 лютого повідомило Міністерство юстиції Росії, заяву якого підхопила низка пропагандистських засобів масової інформації.

«Аргументи української влади і представлені матеріали не переконали ЄСПЛ у необхідності задоволення заявлених вимог. За результатами їх розгляду Європейський суд визнав, що запит не містить нових аргументів і є ідентичним заявленому раніше зверненню, на яке російська влада вже надала вичерпну відповідь», – йдеться на сайті російського Мін’юсту.

Скріншот сайту Мін’юсту Росії

Скріншот сайту Украина. ру

Скріншот сайту Інтерфакс

 

Інформація російського Мін’юсту – фейк. Перше, на що звернув увагу заступник Міністра юстиції України, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина,  – на розгляді в суді немає ніяких справ щодо «кораблів ВМСУ», є конкретний розгляд щодо захопленого екіпажу і недотримання Росією основних свобод його членів, які захищаються Європейською конвенцією з прав людини. Крім того, Ліщина нагадав, що ще четвертого грудня ЄСПЛ виніс попереднє рішення, яким зобов’язав Росію «забезпечити належне медичне лікування тим ув’язненим українським військово-морським службовцям, які його потребують, зокрема тим, хто зазнав поранень».

Мінюст РФ заявив , що «Европейский Суд по правам человека уведомил Минюст России об отказе в удовлетворении запроса…

Posted by Іван Ліщина on Friday, February 22, 2019

Востаннє українська сторона зверталася до Європейського суду 15 лютого, коли надавала ЄСПЛ додаткову інформацію щодо стану здоров’я трьох поранених моряків. Україна наполягала на тому, що переведення військовослужбовців у московське СІЗО «Лефортово» є передчасним і ставить під сумнів надання медпослуг пораненим. Україна запропонувала Суду звернутися до Росії з інструкціями про переведення військових назад до медустанови. У відповідь на це в ЄСПЛ підкреслили, що вже направляли Росії подібні вимоги раніше.

«Іншими словами, Суду не потрібно додатково вказувати російській владі на необхідність надання пораненим морякам відповідної медичної допомоги, зокрема в спеціалізованих медичних установах. Уряд РФ має це зробити сам, на підставі  рішення Суду про запровадження  заходів за Правилом 39 від 4 грудня 2018 року», – пояснив Ліщина.

ФБ Мін’юсту України

Більше того, Європейський суд з прав людини відмовляв у якихось рішеннях по цій справі не Україні, а саме російській стороні. У грудні Росія дзеркально звернулася до Суду з проханням скасувати постанову про надання українським морякам лікування. «Мін’юст РФ 10 і 19 грудня 2018 року звертався до Суду із заявами про відміну цього рішення, але Суд щоразу відмовляв у задоволенні таких заявок і підтверджував дію заходів за Правилом 39 (забезпечити медичне лікування захопленим українським морякам – ред), – написав Ліщина на своїй сторінці у Фейсбуці.

Раніше StopFake вже спростовував російський фейк щодо захоплених українських моряків. Тоді агітпроп написав, що Європейський суд з прав людини нібито відмовився визнавати військовослужбовців ВМСУ військовополоненими.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *