Студенти Школи права УКУ представлятимуть Україну на Міжнародних змаганнях в Ірландії

Студенти Школи права УКУ – Ірина Каня та Юрій Шваб – перемогли на українському етапі змагань – Олімпіаді юридичних клінік із консультування 2019, що проходив у Національному університеті «Острозька академія».

Тепер вони представлятимуть Україну на Міжнародних змаганнях із консультування клієнтів імені Л. Брауна Ф. Мостена у Дубліні (Ірландія).

Тема цьогорічних змагань в Україні – «Корупційні злочини та правопорушення». Під час конкурсу юристи (студенти-конкурсанти) консультували клієнтів (акторів, які зверталися із певною юридичною проблемою) перед суддівською колегією. Колегія суддів оцінювала якість консультування за одинадцятьма критеріями: налагодження комунікації, постановка запитань, виявлення та аналіз проблеми, мета і мотиви клієнта, пропозиція варіантів вирішення проблеми, робота в команді, пост-інтерв’ю, аналіз соціально-етичних моментів проблеми і т.д.

«Суть змагань не лише в тому, щоб показати правильне вирішення правової проблеми. Акцент більше ставиться на soft skils cтудентів. Тобто, структурування інтерв’ю, правила налагодження комунікації, виявлення правових проблем, з’ясування цілей клієнта, надання пропозицій варіантів вирішення таких проблем. З усім цим ми працюємо в Юрклініці щодня, навіть більше, ми працюємо з учасниками бойових дій, людьми, які постраждали внаслідок війни, – розповідає менеджерка Юридичної клініки Школи права УКУ Христина Ковцун. – Найбільша проблема – це тема змагань. Цьогоріч це «Корупційні злочини та правопорушення» – дуже далека тема від спеціалізації нашої Юридичної клініки (правова допомога учасникам російсько-української війни та членам їх сімей). Тим не менше, мобілізувавши всі наші зусилля, залучившись підтримкою керівниці Магістерської програми з прав людини Світлани Хилюк, яка допомогла нам зорієнтуватись із можливими варіантами правових проблем майбутніх клієнтів (акторів), ми належно підготувалися».

Своїми враженнями від конкурсу поділилася студентка Ірина Каня: «Для мене це був не лише корисний, а й дуже цікавий досвід, і мені справді сподобався такий формат змагань. Найціннішим був фідбек від суддів після кожного зіграного раунду, це давало розуміння, над чим варто ще працювати».

Напарник Ірини – студент Юрій Шваб розповідає, що це перші подібні змагання у його навчальному досвіді і враження тільки позитивні. «До олімпіади я практично нічого не знав про юридичне консультування, а після участі у змаганнях зрозумів, що це не просто давати правові поради, а передусім уміти комунікувати з клієнтами, розумітися на морально-етичних аспектах ситуації та злагоджено працювати у команді, – каже Юрій. – Щодо складності олімпіади, то коли півфінал був для нас доброю розминкою, то вже у фіналі довелося попотіти – нашими суперниками були  минулорічні переможці олімпіади з Національного університету «Острозька академія» та досить сильні учасники із ЛНУ імені Івана Франка. Перемога нас дуже мотивує і обіцяємо, що докладемо максимальних зусиль, щоб гідно представити УКУ та Україну на міжнародному рівні».

Наступний етап – Міжнародні змагання у Дубліні, які відбудуться  3–6 квітня. Тема цих змагань – «Крадіжки. Пограбування, викрадення та розкрадання, за винятком корупційних правопорушень».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *