Російський комплекс “Леєр-3” знову зафіксовано на Донбасі

ОБСЄ продовжує вражати. За 2 доби двічі в різних місцях “спалили” на Донбасі сучасний російський комплекс радіоелектронної боротьби РБ-341В “Леєр-3”.

02.04.19 біля н.п. Конькове, 04.04.19 він рухався від н. п. Старобешеве.

Волонтери InformNapalm також фіксували цей комплекс на окупованій території Донбасу на відео в 2015 та 2016 роках.

Цікаво, що вперше цей комплекс показали публіці на початку жовтня 2015 року на виставці «День інновацій Південного військового округу», та тільки 14 жовтня 2015 року, за офіційною версією, спеціалісти підрозділу радіоелектронної боротьби Західного військового округу приступили в Курській області до опрацювання навчальних завдань із застосування комплексу РЕБ «Леєр-3».

А от, принаймні, весною-літом 2015 року комплекс вже потрапив у об’єктиви камери на окупованому Донбасі, тобто Москва проводила випробування свого новітнього військового обладнання ще навіть до офіційної передачі комплексу у війська.

Офіційно система «Леєр-3» називається «передавач перешкод абонентським терміналам стільникового зв’язку стандарту GSM, що закидається аеродинамічно». Інакше кажучи, цей комплекс призначається для приглушення GSM-зв’язку за допомогою перешкод, які передає БПЛА «Орлан-10» (2 одиниці має в комплекті). До речі, російські БПЛА Орлан-10 неодоразово фіксували та збивали на Донбасі. Дізнатись багато цікавого про ці факти можна у нашій базі даних.

Безпосередньо приглушенням радіоканалів займаються БПЛА з цього комплексу «Леєр-3». І про це в свій час InformNapalm також писав і навіть виходила окрема стаття у Bild з посиланнями на наші напрацювання.

Сюди ж відноситься і тема інформаційно-психологічних атак проти українських військових в зоні ООС, які здійснювали російські фахівці за допомогою цього комплексу через SMS-залистування. Про це з посиланням на напрацювання InformNapalm у 2017 році писав Associated Press.

Тому звертаємося до Міністерство оборони України, Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine та Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine: слід звернути увагу на спалах активності фіксації комплексів “Леєр-3” у звітах OSCE SMM – Special Monitoring Mission to Ukraine і використати цю інформацію для дипломатичного тиску на Росію на міжнародній арені.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *