Трагедія комуністичного терору має стати надійним запобіжником від спроб реанімувати «русский мир» на нашій землі – Петро Порошенко про незворотність європейського курсу України

Президент України Петро Порошенко наголошує, що в цьому році світ та Україна згадують річниці трагічних подій – 75-ті роковини депортації кримськотатарського народу, жахливі злочини комуністичного режиму проти людяності, 80-річчя Другої світової війни, які мають стати важливим уроком, щоб не повторитися в майбутньому. Про це Петро Порошенко сказав під час виступу на церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

«Цей рік – рік нагадування не лише нам, але й усьому світу про важливі історичні уроки. Буквально вчора ми вшанували сімдесят п’яті роковини депортації кримськотатарського народу. А 1 вересня світ відзначатиме вісімдесятиріччя Другої світової війни. Тоді через сумновідому політику замирення з агресором було допущено  розгортання наймасштабнішого конфлікту в історії людства», – зауважив він.

Глава держави наголосив, що жахливі злочини комуністичного режиму проти людяності стали можливими у тому числі через втрату української державності, яку ми не змогли відстояти в часи Української революції 1917–1921 років. «Наш народ заплатив надто високу ціну за прорахунки. Прорахунки, які були зроблені сто років тому. Ми не маємо допускати навіть думки про те, щоб повторити той гіркий досвід знову», – додав він.

«Тому щоразу неодмінно підтверджуємо тезу про незворотність нашого європейського курсу, європейського курсу України. Про неприпустимість повернення України в лоно Російської Федерації. На землі, де дерева ростуть з людської крові, не може бути й мови про політичні загравання з агресором і спадкоємцем режиму, який цю кров проливав», – підкреслив Президент.

«Ми з вами, дорогі друзі, це дуже добре усвідомили і ні разу не відступили з обраного шляху. Фактично завершено за останні п’ять років процес декомунізації в нашій державі, заборонено комуністичну ідеологію. Православна Церква в Україні отримала від Вселенського Патріарха Томос про автокефалію. Створено боєздатну українську армію, яка надійно захищає нас від загарбників у розв’язаній московським режимом війні. Досягнуто значних успіхів у співпраці з країнами – світовими лідерами та міжнародними інституціями, проведено низку реформ в напрямі адаптації українського законодавства до європейських стандартів», – також зазначив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив: «Трагедія комуністичного терору має стати повчальним уроком на майбутнє, надійним запобіжником від спроб реанімувати «русский мир» на нашій українській землі».

«Сьогодні Україна на східному кордоні Європи стримує нову навалу, тепер уже з боку правонаступника більшовицької імперії – Російської Федерації. Протистояти набагато сильнішому, чисельнішому і до зубів озброєному агресорові стало можливим завдяки дуже ефективним і злагодженим діям України та лідерів вільного світу – США, ЄС, країн Великої сімки, всіх, хто складає потужну світову коаліцію на підтримку України», – підкреслив він.

Президент висловив сподівання, що й у подальшому український народ буде підтримуватись світовим співтовариством. «Твердо переконаний, що лише за такої підтримки та завдяки дипломатичному тиску на агресора нам вдасться відновити свій суверенітет, свою територіальну цілісність. Повернути український суверенітет і український прапор на кожен клаптик окупованої агресором землі, повернути в Україну Крим, повернути Донбас», – резюмував він.

Участь Президента України у церемонії вшануванні пам’яті жертв політичних репресій політичних репресій в історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили»

19 травня 2019 року – 12:33

© Фото Михайла Палінчака

© Фото Михайла Палінчака

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *