«Воронцов помер би вдруге, побачивши це». Злива затопила корпус Воронцовського палацу

Головний корпус Воронцовського палацу Алупкінського палацово-паркового комплексу залило дощем. Через це в палаці були змушені на вихідні закрити для відвідування основну експозицію ‒ «Парадні зали Головного корпусу Воронцовського палацу». Що відбувається в музеї зараз і наскільки серйозно постраждали його об’єкти, з’ясовували Крим.Реалії.

Фото наслідків для Воронцовського палацу, які принесла злива в Алупці 7 червня, оприлюднені на офіційному сайті Алупкінського палацово-паркового музею-заповідника. Як повідомляється, дощ намочив стіни першого та другого поверхів головного корпусу палацу.

«Музеєм-заповідником були вжиті заходи з вимкнення електропостачання Головного корпусу та перенесення частини музейних фондів та експонатів до інших приміщеннь. Прямих втрат музейних предметів не виявлено. Дощ був короткочасний і значних пошкоджень пам’ятці архітектури ураган не завдав», ‒ йдеться в повідомленні.


Головний корпус Воронцовського палацу, затоплений дощем 7 червня

«Води було до щиколотки, пошкоджені картини»

Що саме постраждало від дощу в музеї, з повідомлення прес-служби зрозуміти неможливо ‒ постраждалі об’єкти не згадуються. Усі оприлюднені фото зроблені тільки зовні палацу.

Його стан всередині, куди затікала вода, частково відображає тільки одне фото мокрої стіни.

Чи постраждали картини, які висять на цих стінах, теж не відомо. Про них взагалі не згадують.

Перші спростування слів чиновників про відсутність значних пошкоджень пам’ятки вже з’явилися в соціальних мережах.

Воронцов помер би вдруге, якби це побачив! Чому за цей час не відремонтували дах, чому не передбачали, що може піти дощ?
Ольга Худобандаєва

«Наш палац затопило ‒ блакитна вітальня, відвалилася штукатурка, вестибюль, кабінет Воронцова, води було до щиколотки, пошкоджені картини! Воронцов помер би вдруге, якби це побачив! Чому за цей час не відремонтували дах, чому не передбачали, що може піти дощ? У 2017 році вже робили дах! Хто приймав роботи? Хто тепер відповість за псування майна? Якщо затопило перший поверх, то що ж діється на другому, де найімовірніше перебувають фонди музею?» ‒ повідомляє жителька Алупки Ольга Худобандаєва.

Вона оприлюднила фото блакитної вітальні палацу після потопу. На них помітні великі патьоки на стелі та стінах. На підлозі ‒ ганчірки й відра, але в прес-службі заповідника не повідомляли, що постраждала дерев’яна підлога цієї вітальні. Кримські чиновники заперечують наявність пошкоджень.

Було намокання стін першого та другого поверхів головного корпусу, але нічого не постраждало
Аріна Новосельська

«Ніякого збитку немає, прямих втрат музейних предметів нами не виявлено. Було намокання стін першого та другого поверхів головного корпусу, але нічого не постраждало. Блакитна вітальня була підмочена, і там один елемент ліплення відпав. Він уже відновлений і скоро буде повернутий на місце. З кабінетом Воронцова та іншими елементами експозиції все добре», ‒ наголосила Крим.Реалії міністр культури підконтрольного Росії уряду Криму Аріна Новосельська.


Аріна Новосельська

Реставрація за 367 мільйонів

Те, що відбулося у Воронцовському палаці парадоксально, враховуючи, що зараз там тривають ремонтно-реставраційні роботи. Торік держпідприємство «Кримспадок» уклало державний контракт на проведення цих робіт із ТОВ «Меандр» ‒ фірмою з російського Санкт-Петербурга, якій кримська влада довірила роботи на багатьох об’єктах культурної спадщини півострова. Серед них Мітрідатські сходи в Керчі та Обеліск Слави на Мітрідаті, Театр ляльок у Сімферополі, Ханський палац у Бахчисараї, кінотеатр «Україна» в Севастополі.

У кримських та російських ЗМІ неодноразово повідомлялося, що «Меандр» пов’язаний з інтересами міністра культури Росії Володимира Мединського. І поки ні керівництво фірми, ні сам міністр цього не спростували.

На сайті «Меандру» зазначається, що роботи у Воронцовському палаці відбуваються в межах Федеральної цільової програми соціально-економічного розвитку Криму до 2020 року із загальним бюджетом у 367 мільйонів рублів.

Наразі представники фірми замінюють покрівлю корпусів палацу-пам’ятки.

Реставрація даху Воронцовського палацу починається з демонтажу старих елементів і суцільного дерев’яного настилу

«Реставрація даху Воронцовського палацу починається з демонтажу старих елементів і суцільного дерев’яного настилу. Потім будівельники здійснюють розчищення. Далі ‒ обробка вогнезахисними речовинами. Наступний етап ‒ укладання нових шарів покрівлі. На ці роботи з Федеральної цільової програми виділили 60 мільйонів рублів. Мають замінити дахи кількох корпусів, а це 2,5 тисячі квадратних метрів», ‒ повідомляє фірма.

В Алупкінському палацово-парковому музеї-заповіднику підтвердили, що потрапляння води в корпус Воронцовського палацу відбулося через ці реставраційні роботи.

Вранці 7 червня в результаті ураганного вітру та сильного дощу частина покриття тимчасової покрівлі була зміщена

«Під час проведення робіт на покрівлі головного корпусу була встановлена тимчасова (технологічна) покрівля над ділянками даху, підготовленими для укладання нового покриття з міді. Вранці 7 червня в результаті ураганного вітру та сильного дощу частина покриття тимчасової (технологічної) покрівлі була зміщена зі свого проектного положення, що привело до протікання й намокання стін першого та другого поверхів головного корпусу», ‒ повідомили в прес-службі.

Чи ініціюватиме кримська влада притягнення до відповідальності підрядника у зв’язку з тим, що сталося, нам поки з’ясувати не вдалося. Аріна Новосельська повідомила, що це питання не в її компетенції.

На превелике щастя для мене, не я укладала договір з підрядником
Аріна Новосельська

«На превелике щастя для мене, не я укладала договір з підрядником. У нас замовником ремонтно-реставраційних робіт виступає інше відомство ‒ Держкомітет з охорони культурної спадщини (Криму ‒ КР). Коли ми укладемо контракти, тоді я буду відповідати», ‒ сказала вона.

У Держкомітеті з охорони культурної спадщини Криму відмовилися надати інформацію Крим.Реалії, та порекомендували звернутися з інформаційним запитом.

Просушили?

Кримські чиновники стверджують, що їм вдалося врятувати затоплені приміщення та об’єкти експозиції Воронцовського палацу методом провітрювання та просушування. Для цього приміщення експозиції парадних залів закривали для відвідувачів на вихідні ‒ з 7 до 10 червня.

Згідно з оголошенням, яке було розміщене на сайті музею, експозиція «Парадні зали Головного корпусу Воронцовського палацу» закривалася з технічних причин.

Вранці 10 червня вона знову відкрилася для відвідувачів, повідомили Крим.Реалії в екскурсійному відділі Воронцовського палацу.

Однак увечері 10 червня на сайті Воронцовського палацу з’явилося нове оголошення. Ці ж парадні зали знову планують закрити 15 червня на три години, через ті ж технічні причини.

Довідка: Воронцовський палац є пам’яткою культурної спадщини України національного значення. З 1956 року в палаці розташований музей. При Воронцовському палаці є парк ‒ пам’ятка садово-паркового мистецтва.​

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *