Протистояння в ПАРЄ триває: Україна знову оскаржує повноваження делегації Росії

Делегація України у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) заявила, що далі чинитиме спротив відновленню повноважень російської делегації в організації, яка захищає права людини, демократію та верховенство закону.

Голова делегації українських парламентарів Володимир Арієв у вівторок оголосив на сесії в Страсбурзі про офіційне подання з вимогою знову обмежити права російської делегації.

Подання сьогодні розгляне регламентний комітет, а завтра асамблея проведе дебати з цього питання.

Українці заявляють, що не хочуть працювати в одному залі з російською делегацією, деякі члени якої перебувають у європейських санкційних списках за їхню роль в агресії Росії щодо України.

Напередодні, вночі у понеділок, більшість делегатів (118 – за, 62 – проти, 10 – утрималися) у Страсбурзі проголосували за зміни у правилах, які означають повернення представникам Росії права голосу в ПАРЄ.

Ініціатори зміни правил заявили, що це не означає, що з Росії знімають відповідальність за порушення прав людини та агресію щодо України й інших держав, зокрема Грузії, а лише дозволяє вийти з глухого кута.

Голова російської делегації Леонід Слуцкий позитивно відгукнувся щодо рішення, але підкреслив, що росіяни не погодяться на “жодні інші санкції, незалежно від того якими б незначними вони не були”.

“Делегація повернеться до роботи в ПАРЄ у повному складі, але лише якщо не буде нових спроб знову запровадити будь-які обмеження на її діяльність. А така можливість зберігається”, – сказав російський парламентарій.

Росіяни бойкотували засідання Парламентської асамблеї і Москва два роки не платила десятки мільйонів євро членських внесків після того, як 2014 року її парламентську делегацію фактично понизили до статусу спостерігачів.

Представниця уряду Франції – країни, яка зараз головує у Раді Європи, заявила, що організація опинилася в кризовій ситуації і повинна повернутися до нормального способу роботи, щоб захищати права понад 800 мільйонів людей.

“Ми можемо діяти рішуче з тими, хто кидає виклик цим правам. Питання кордонів України обговоренню не підлягає”, – сказала на дебатах у Страсбурзі, Амелі Моншален, державний секретар міністерства закордонних справ Франції з питань Європи.

Але українські парламентарі та їхні однодумці з багатьох інших країн, зокрема з Великої Британії, Грузії, Латвії, Литви та Естонії, наголошували під час дебатів, що фактичні поступки Росії будуть розглядатися як відступ Ради Європи від власних принципів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *