«Вода Криму ‒ тільки після деокупації»: кандидат в народні депутати Рефат Чубаров

У парламентських виборах, які 21 липня відбудуться в Україні, братиме участь низка політиків, громадських активістів з анексованого Криму, які переїхали на материкову частину країни після 2014 року. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вирішив іти за списками партії «Сила і Честь» ексголови СБУ Ігоря Смешка.

Для чого Рефат Чубаров іде в народні депутати? Що він може зробити для кримчан на півострові? Чому він вибрав для себе політичну партію «Сила і Честь»? В ефірі денного ток-шоу Радіо Крим.Реалії ведуча Катерина Некреча шукає відповіді на ці запитання з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим.



‒ Останні 5 років ви були у Верховній Раді в «Блоці Петра Порошенка», на президентських виборах підтримали його кандидатуру. Мустафа Джемілєв у нашій студії пояснив, що, подивившись на запропоноване вам місце у списку «Європейської солідарності», усі разом вирішили, що вам краще спробувати потрапити до парламенту в іншій політичній силі. Як ви дивитеся на це рішення?

‒ Вся проблема в тому, що все ще залишається фантастикою об’єднання всіх патріотичних, проукраїнських, проєвропейських сил всередині української спільноти. Зрозуміло, для кримських татар і для всіх, хто живе в окупованому Криму, було б максимально прийнятно, щоб була безмежно широка проукраїнська колона й ми усі б там об’єднали наші зусилля, щоб відновити територіальну цілісність української держави та суверенітет над Кримом. Це все бажано, але цього не сталося. Знову дуже багато окремих колон, які не тільки декларують, але, ми впевнені, у складі парламенту будуть працювати на благо демократичної європейської України.

Ми визначили партію «Сила і честь» як одну з найбільш серйозних

Зрозуміло, щоб нам максимально об’єднати та самим бути присутнім усередині цих колон, щоб усі вони однаковою мірою, як ми, сприймали завдання повернення Криму та відновлення територіальної цілісності ‒ для нас дуже важливо, щоб усі українські політики поділяли ось цю шаленість кримську. Для цього нам треба бути з усіма українськими політиками, які на це здатні. Окрім тих, які, навпаки, роблять все, щоб легалізувати окупацію Криму Росією.

‒ Тобто це такий тактичний розподіл?

‒ Коли ми розглядали ці питання та консультувалися з лідерами цих партій, то не тільки говорили про наше бачення та наші побажання, а й розглядали можливості та побажання наших партнерів… В результаті ми визначилися так, як визначилися ‒ з тими партіями, в яких ми безумовно впевнені, в тому, що вони дотримуються таких же політичних принципів і цілей, як ми. Сильна демократична Україна, Крим у складі України ‒ все інше від цього походить: НАТО, Європейський союз. Ми ухвалили рішення, що делегуємо до «Європейської солідарності» нашого лідера Мустафу Джемілєва та заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза. Це рішення повністю ґрунтувалося й на побажаннях нашого партнера теж. Петро Порошенко просив, щоб Мустафа Джемілєв не відкликав свою кандидатуру, тому що для нього з багатьох міркувань наявність лідера кримських татар у списку була дуже знаковою. Що стосується партії «Сила і честь», ми визначили її як одну з найбільш серйозних, вони в змозі вплинути на алгоритм діяльності майбутньої Верховної Ради при будь-якому розкладі. Ми провели необхідні консультації з Ігорем Смешком і з керівником його штабу Дмитром Гордоном, ми подивилися та обговорили тих політиків, які також беруть участь у формуванні виборчого списку, і тоді було ухвалене рішення, що в партію «Сила і честь» буде рекомендований голова Меджлісу кримськотатарського народу. Я вдячний тому, що лідер партії послухав і підтримав усі наші міркування.

‒ Варто сказати, що внести Рефата Чубарова до свого списку ‒ це теж певний статус.

‒ Ви мене не перший день знаєте. Я намагаюся в політиці максимально уникати таких критеріїв: хто кому вигідний? Хоча політики часто дають дуже великий ефект для діяльності політичної сили, коли збігаються інтереси і, може бути, об’єднуються зусилля, енергія цих людей… Мені здається, що політична партія «Сила і честь» намагається продемонструвати такий підхід, що головне ‒ принципи та завдання, продемонструвати бажання під час роботи парламенту об’єднатися, може бути, навіть із менш сильними в політичному плані, щоб використовувати потенціал українського народу. Ми не можемо постійно нарікати на те, що обрали не тих, треба було інших підтримати. У ситуації війни з Росією ми маємо провести одну чітку лінію: ось ці хочуть Україну знову підвести під колонію Москви, а усі решта в багатьох питаннях хочуть сильної незалежної України.

Ви мене не перший день знаєте

‒ Які виклики ви бачите перед собою в майбутньому парламенті?

‒ Ми ж розуміємо, що буде певний реванш промосковських сил, проросійських ‒ Медведчук і компанія. Багато увійдуть на тлі підтримки партії президента Зеленського ‒ наївних, непідготовлених, недосвідчених політиків або просто громадян України. Ми виходимо з того, що при них обов’язково мають бути люди, які зможуть з першого дня роботи дати дуже чіткі параметри, в межах яких має працювати національний парламент української держави.

‒ З ким би ви ніколи не увійшли в коаліцію?

‒ Це просто сказати ‒ «Опозиційний блок ‒ За життя», а також «Опозиційна платформа». Ці дві сили ‒ відкриті навіть не агенти, а колона, яка на етапі передвиборчої кампанії закладає проросійські устремління в Україні.

‒ Чи є якийсь конфлікт і нерозуміння з президентською політичною силою «Слуга народу»?

‒ Будування відносин на основі того, кого і як ви вчора підтримували, або на інших обставинах, непродуктивно і неправильно для будь-якої влади. Я підтверджую, що на президентських виборах кілька місяців тому практично всі громадяни України намагалися визначати свою позицію, виходячи з критеріїв, що ми обираємо главу держави, який не просто є гарантом дотримання Конституції, а має і певний досвід, команду, яка може реалізувати повноваження президента. На президентських виборах було чимало людей гідних, яких можна було підтримати, але ми не могли експериментувати й намагатися вибудувати рейтинг «хороших і красивих» людей. Ми ухвалили рішення підтримати Петра Порошенка.

У нас не було ще зустрічей членів Меджлісу з новообраним президентом

Якщо сьогодні команда новообраного президента у своєму ставленні до громадян, до політичних сил, до представницьких інституцій типу Меджлісу, буде виходити з принципу, «де ви були до 1917 року» ‒ це буде збитково й погано для України. У нас не було ще зустрічей членів Меджлісу з новообраним президентом. Водночас питання, які пов’язані з Кримом, тимчасово окупованим Росією, і особливо з положенням людей, вимагають, щоб така зустріч вже давно відбулася. Мабуть, у тій команді є свої уявлення про взаємодію, про тактику. Можливо, вони зараз більше думають про результати парламентських виборів для своєї партії «Слуга народу». Може, це переносить на другий план інтереси та проблеми держави.

‒ Які кроки необхідно робити у Верховній Раді для деокупації Криму?

‒ Партія «Сила і честь» проголошує, що членство в Європейському союзі та в НАТО є одним з наших завдань. Також це питання деокупації Криму та інших окупованих територій. У нашій програмі ми вказуємо, що маємо максимально мобілізовувати наших партнерів у частині ухвалення економічних, дипломатичних, політичних заходів впливу на Росію, і ми маємо робити наголос на відповідальності держав-підписантів Будапештського меморандуму.

‒ Які конкретні проблеми Криму та кримчан треба вирішувати?

‒ Кримськотатарський народ, етнічні українці, люди інших національностей живуть в умовах окупованого Криму. Питання їхнього стану, безпеки, їхнє безправ’я постійно будуть перебувати у фокусі уваги нашої політичної партії. Вимушені переселенці мають розраховувати на допомогу держави, особливо це стосується молодих людей ‒ їхнє навчання, працевлаштування. Тут багато проблем, незважаючи на те, що в міру можливостей держава щось робить ‒ зробити належить ще більше. Ми можемо щодня намагатися вирішувати десятки й сотні питань, щоб полегшити становище людей як в Криму, так і тих, хто був змушений виїхати. Але поки триватиме окупація Росією півострова, складність і кількість цих проблем буде постійно зростати.

Вимушені переселенці мають розраховувати на допомогу держави

Окупація ‒ це як якийсь генератор, який вироблятиме для людей нещастя, репресії, дискримінацію та багато ускладнень у їхньому житті. Тому, як мені видається, якщо всі політичні партії в українському парламенті об’єднаються, щоб якомога швидше відновити територіальну цілісність України, забезпечити контроль України над Кримом і над деякими районами Донецької та Луганської областей ‒ у нас відразу зникне необхідність вирішувати сотні й сотні болючих проблем, з якими зіткнулися понад 7 мільйонів осіб.

‒ Яка ваша позиція щодо закону «Про вільну економічну зону «Крим», який ускладнив життя багатьом кримчанам? І як ви ставитеся до пропозицій обговорити відновлення постачання води, електроенергії, товарів до Криму?

‒ Що стосується закону «Про вільну економічну зону «Крим» і всіх тих дискримінаційних моментів, пов’язаних з дією цього закону ‒ я можу лише шкодувати, що мені та моїм колегам, які були послідовні у своїх зусиллях для його скасування, але зробити цього не вдалося. Я дуже сподіваюся, що в новому складі парламенту, де не буде так сильно представлене олігархічне крило, зацікавлене в цьому законі, ми його скасуємо. Постачання води, електрики, товарів оптом можуть обговорюватися в різних ракурсах, однак тут основне слово ‒ «обговорюватися».

Величезні ресурси Росія вкладає в утримання півострова

Для чого, з якою метою? Якщо виходити з побажань окупантів і не враховувати інтереси української держави, з точки зору відновлення територіальної цілісності, інтересів людей в окупованому Криму, можна дійти до неприйнятних рішень і для людей у Криму, і для української держави в цілому. Країна-окупант має бути максимально покарана за свої злочини та порушення міжнародного права. Ми зробили все, щоб Крим був максимально дорогим для утримання російським окупантам. Події останніх років показують, які величезні ресурси Росія вкладає в утримання півострова… Ми усвідомлюємо, що подальша відмова від постачання води не просто ускладнює життя окупантам, але має і вплив на екологічну ситуацію. Але коли йде війна між двома державами, дуже важливо, щоб питання, пов’язані з безпекою багатьох людей, вирішувалися не однією стороною в формі ультиматумів ‒ тобто Росією. Російська держава в особі Путіна та інших політиків завжди хоче поставити на коліна й західних політиків, й українську державу, ставлячи їм ультиматуми.

‒ За яких умов материкова Україна може дати воду Криму?

‒ Умова всього лише одне ‒ конкретний план деокупації Криму на стіл, коли ми бачимо етапи, дати, хроніку виведення російських військ. Тільки прямі переговори про це. Вода ‒ після деокупації чи в момент деокупації як мінімум.

Кримчани на виборах до Верховної Ради України 2019 року

В цьому році в рядах української влади може посилитися команда кримчан. Про намір боротися за мандати народних депутатів на майбутніх парламентських виборах уже оголосили близько десяти політиків, чиновників і громадських діячів – вихідців з Криму.

За партійними списками до Верховної Ради України балотуються п’ять членів Меджлісу кримськотатарського народу: лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз (партія Петра Порошенка «Європейська солідарність»), голова Меджлісу Рефат Чубаров (партія «Сила і честь» Ігоря Смешка), Гаяна Юксель (Партія зелених України), член Меджлісу кримськотатарського народу і Світового конгресу кримських татар Абмажит Сулейманов («Народний Рух України»).

На вибори до Верховної Ради йдуть не тільки представники Меджлісу кримськотатарського народу. Серед них – українська журналістка і державний діяч кримськотатарського походження, перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар (партія «Українська стратегія Гройсмана»), делегат Курултаю кримськотатарського народу Рустем Умеров, координатор ініціативи «КримSOS» Таміла Ташева і виконавчий директор благодійного фонду «ВостокSOS» Олександра Дворецька (всі троє – від партії «Голос» Святослава Вакарчука), блогер і дизайнер з Криму Ліза Богуцька (партія Володимира Зеленського «Слуга народу»), кримчанин, колишній народний депутат України, бізнесмен Андрій Сенченко («Сила права»), громадський діяч, волонтер, переселенка з Криму Наталія Лютикова («Народний Рух України»).

Також читайте інтерв’ю з кандидатами в народні депутати України, пов’язаними з Кримом:

/**/
/**/
/**/




БІЛЬШЕ ПО ТЕМІ:

«Ми маємо бути голосом окупованих територій»

/**/
/**/
/**/




БІЛЬШЕ ПО ТЕМІ:

«Створення кримськотатарської автономії – шлях до деокупації Криму»

/**/
/**/
/**/




БІЛЬШЕ ПО ТЕМІ:

«Найважливіше ‒ щоб у нас вірили в Криму»

/**/
/**/
/**/




БІЛЬШЕ ПО ТЕМІ:

«Майбутнього в окупації немає»

​(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *