СБУ блокувала наймасштабніший в історії України канал контрабанди товарів широкого вжитку



У межах реалізації комплексу заходів по боротьбі з контрабандою та тіньовою економікою співробітники СБУ під процесуальним керівництвом
Генпрокуратури припинили діяльність транснаціонального угруповання, яке організувало контрабандні поставки товарів широкого вжитку з Китаю до України в особливо великих розмірах.
У ході досудового розслідування оперативники спецслужби встановили, що починаючи з 2016 року організоване угруповання, до складу якого входили громадяни КНР та України, налагодило постачання у нашу країну текстильних товарів. Продукція надходила у морські порти поза митним контролем без сплати відповідних обов’язкових платежів до державного бюджету України. Потім продукція реалізовувалась у «роздріб» та «оптовими партіями», виключно за готівку без належного оформлення фінансово-господарської документації. «Співробітники СБ України задокументували, що у 2018 році учасники угруповання контрабандою ввезли продукції на 234 мільйони гривень. «З початку 2019 року – за різними оцінками від сто двадцяти до двохсот мільйонів гривень без сплати до бюджету обов’язкових платежів», – наголосив на брифінгу т.в.о. Голови СБУ Іван Баканов. Загальний обсяг ввезеного текстилю становить від 1,5 до 2,5 тисяч тонн на рік, що складає 40% від всієї кількості текстилю, який реалізовується на вітчизняному ринку.
В Одесі правоохоронці провели санкціоновані слідчі дії у місцях проживання фігурантів провадження та за адресами складських приміщень і вилучили понад дев’ятсот тонн контрабандної продукції на суму сто мільйонів гривень.
Триває досудове слідство ч. 1 ст. 212 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, у межах якого слідчими Головного слідчого управління СБУ будуть притягнуті до кримінальної відповідальності організатори та інші учасники незаконної схеми.
СБУ продовжує роботу у напрямку детінізації економіки України та поповнення Держбюджету.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *