«Таврида», що пожирає Меганом

Звістка про будівництво постійного молодіжного форуму «Таврида» в Судаку викликала спочатку радісне пожвавлення серед судакчан. Вони вирішили, що їм буде вигідно й престижно мати такий об’єкт по сусідству. Тепер же вони все більше порівнюють форум «Таврида» з пухлиною, яка розростається й пожирає унікальну природу від Судака до Меганому включно.

Девіз форуму «Мир. Любов. Мистецтво». Ці слова великими буквами, які світяться в ночі, розмістили на пагорбі на території. Ось тільки не приніс форум миру в ці місця.

Самі організатори форуму, який є дітищем російських федералів, тепер стали розуміти, що місце вибране не найвдаліше для такого масштабного об’єкта. Проте, відступати вони вже не будуть, а лише розширюватимуть й розширюватимуть територію під цього «монстра», який, за планами його організаторів, зустрічатиме по 20-30 тисяч осіб.


Девіз форуму «Мир. Любов. Мистецтво»

Але почнемо по черзі. Зараз величезна проблема для форуму ‒ це місцеві очисні споруди. Вони розташовані прямо поруч і нещадно смердять. Річ у тім, що їх збудували ще у шістдесяті роки, коли було набагато менше навантаження. До того ж, місце було обране не випадково. У ті роки від Судака в бік Меганома територія була закритою та безлюдною. Тут були розташовані кілька військових частин: локаторники на Меганомі, зв’язківці ‒ під Меганомом. До моря пропускали тільки жителів місцевих сіл, і то ‒ за паспортами.

Сморід із очисних істотно псує життя форумчанам, які постійно скаржаться начальству

Відповідно, місце для очисних споруд вибрали згідно з розою вітрів, щоб весь сморід йшов на ту пустельну територію, де зараз розташувався форум. Сморід з очисних істотно псує життя форумчанам, які постійно скаржаться начальству. Але впоратися з проблемою неможливо.

Зараз очисні та каналізаційні мережі мало того, що прогнили в прямому сенсі цього слова, так вони ще змушені обслуговувати навантаження, яке у два рази перевищує їх розрахункові потужності. Наприкінці липня цього року колектор на очисних, який згнив під впливом часу та агресивного середовища нечистот, не витримав і став потужно протікати. Тепер нечистоти ллються в море, що викликає підвищену захворюваність на ротавірусні інфекції. Добре, що зміна на форумі всього шість днів, і форумчанам, які встигли захворіти, якраз вже пора їхати, що створює ілюзію, ніби особливої проблеми немає.

В останній декаді серпня на форумі будуть масштабні зміни з концертами російських знаменитостей. Для цих цілей тут вже збудували велику сцену, обладнану потужною технікою.


Концертна сцена форуму «Таврида»

ДП з видобутку алмазів в Якутії взялося збудувати нові очисні в Судаку в обмін на санаторій у бухті Капсель

Кажуть, що буде делегація кремлівських кураторів форуму, для яких вже забронювали місця у найкращому готелі Судака. Місцеве начальство «стоїть на вухах», проводяться наради, як вирішити проблему очисних. Однак для її вирішення потрібні величезні гроші, які не дають навіть кремлівські покровителі форуму. Чимало й інших проблем, створених на форумі. Це й водозабезпечення в і без того найпроблемнішому щодо води регіоні Криму, і протести активістів проти розширення «Тавриди» на Меганом.

У радянські роки лише величезне державне підприємство з видобутку алмазів в Якутії взялося збудувати нові очисні в Судаку в обмін на дозвіл будувати свій відомчий санаторій у бухті Капсель. Але розвал Радянського Союзу завадив закінчити розпочате. В результаті залишилися недобудованими як нові очисні, так і санаторій, який досі стоїть тут, як кам’яний привид з далекого минулого.

Але це все не зупиняє зростання «Тавриди». Її організатори «поклали око» на прекрасні пляжі бухти Капсель, де зараз вільно відпочивають сотні автотуристів.

Під загрозою забудови під форум опинився унікальний мис Меганом. Місцеві активісти б’ють на сполох і вже навіть розмістили на горі напис з пофарбованих у білий колір каменів «#Меганом SOS». Створили петицію на захист мису, але все марно. Боротися з кремлівськими кураторами форуму марно.


Напис Меганом SOS

На жаль, кримські вчені-екологи та географи, очевидно, «здулися» і перестали бути навіть більш-менш значущою силою. Інакше як зрозуміти їх спокійне мовчання про проблему бухти Капсель та Меганому. Лише активісти та блогери намагаються чинити спротив, але їх російська влада швидко приписує до «п’ятої колони», «агентів» Держдепу й навішує ярлики «ворогів російського Криму».

Ось тільки, хто справжній ворог Криму, розуміють все більше й більше кримчан.

Зарема Сеїтаблаєва, кримчанка, блогер (ім’я та прізвище автора змінені з міркувань безпеки)

Думки, висловлені в рубриці «Блоги», передають погляди самих авторів і не обов’язково відображають позицію редакції

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *