«Батьківський» приїзд: чому Путін опинився в Криму під час протестів у Росії

Президент Росії Володимир Путін на минулих вихідних відвідав байк-шоу в Севастополі та виставу на сцені античного міста Херсонес, а також зустрівся з російським главою Криму Сергієм Аксеновим і главою Севастополя Михайлом Развожаєвим. Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з візитом Путіна.

Тим часом у кількох російських містах 10 серпня відбулися акції за чесні вибори. Дозволений владою мітинг на проспекті Сахарова, за повідомленнями об’єднання «Белый счетчик», відвідали від 30 до 50 тисяч осіб. На московських вулицях поліція та Росгвардія затримали 229 осіб, у Санкт-Петербурзі ‒ 81, у Ростові-на-Дону ‒ 13 мітингувальників.

Російський політик і громадський діяч, заступник голови партії «Яблоко» Микола Рибаков переконаний, що учасники протесту в Москві мали висувати сміливіші й глобальніші вимоги.

Зараз виборча система репресивна, вона не визначає, хто буде кращими представниками
Микола Рибаков

– Я щойно приїхав із Басманного суду Москви, де на два місяці взяли під варту члена «Яблока» Валерія Костенка. Йому інкримінують, що він кинув порожню пляшку 0,33 літра в співробітника поліції, чим заподіяв йому тяжкі каліцтва та моральні страждання. Навіть незважаючи на те, що прокуратура висловилася проти арешту, суддя все одно визнала за необхідне 20-річного молодого чоловіка відіслати в СІЗО на два місяці. Це, звісно, безумство якесь відбувається. Головна проблема подій ‒ мають бути політичні вимоги висловлені, тому що абсолютно недостатньо, коли висловлюються тільки за реєстрацію кандидатів і звільнення вже ув’язнених. Фактично мітинг на Сахарова вимагав звільнення людей на попередніх мітингах. Без серйозної політичної реформи абсолютно неможлива зміна ситуації.


Микола Рибаков

Микола Рибаков наполягає, що Росії необхідна реформа виборчої системи.

‒ Зараз виборча система репресивна, вона не визначає, хто буде кращими представниками. Потрібна реформа і Московської міської думи, і взагалі системи парламентів Росії. Мосдерждума складається з 45 депутатів у 15-мільйонному місті з гігантським бюджетом, які раз на місяць приходять і натискають кнопки. Сотні й тисячі людей не мають своїх представників, завдяки тій системі, яка зараз є… Я абсолютно переконаний, що якби «Яблоко» було в Державній думі навіть у такій кількості, як було раніше, до 2003 року, то таких божевільних, нахабних, репресивних законів просто не було б, тому що ми б цього не допустили, навіть у меншості… Якщо чесних, вільних виборів не буде, то у країни дуже похмурі перспективи, і наше завдання цього не допустити. Ці вимоги мають висловлюватися на мітингу, тому що необхідні політичні зміни.

Під час візиту на байк-шоу Володимир Путін привітав мотоклуб «Нічні вовки» з десятиріччям і висловив думку, що байкери добре впливають на молодь:

«Дуже радий вас усіх бачити, і дуже приємно, що ви продовжуєте цю чудову традицію, започатковану десять років тому. Вже не кажу про те, що це гарне місце. Хочу сказати, що це дуже гарне починання. Гарна ідея, яка згуртовує і любителів техніки, любителів мотоцикла, і всіх, хто з серцем і душею ставиться до нашої Батьківщини. У вас чудова традиція, пов’язана з підтримкою всього найкращого, що може бути в серці російському, російської людини, пов’язане з нашою чудовою, героїчною історією. Мені дуже приємно, що такі мужні, круті хлопці подають приклад молодим людям у нашій країні й показують їм, як потрібно ставитися до Росії».

Кримський історик і політолог Дмитро Омельчук вважає, що візит Володимира Путіна до анексованого Криму одночасно з протестами не варто вважати демонстративним відстороненням від подій у Росії.

Аксенов і Развожаєв «потусуватися» поруч із першою особою ‒ це завжди дорого коштує, це електоральна підтримка
Дмитро Омельчук

– Швидше за все, йдеться про заплановану заздалегідь, завчасно піар-акцію. У нас звикли, що президент мужній: може літати на літаку, спускатися в підводному човні. Я б зв’язку тут не шукав. Тим паче, що для Криму питання виборів ніякої гостроти не має: тут явно все зрозуміло, наперед усе відоме, питання тільки в якихось цифрах може бути. Проблема кримських виборів тільки в явці. Ну а тут Аксенов і Развожаєв «потусуватися» поруч із першою особою ‒ це завжди дорого коштує, це електоральна підтримка. Путін регулярно приїжджає до Криму і, так би мовити, по-батьківськи наставляє місцевих лідерів, як себе поводити, підстьобує, якщо треба.


Дмитро Омельчук

На 8 вересня в анексованому Криму призначені російські місцеві вибори, які Україна, Європейський союз, США і низка інших країн світу не визнають законними.

Президент російського Фонду прикладних політичних досліджень «ІНДЕМ» Георгій Сатаров не бачить нічого дивного в тому, що російський президент залишив Москву.

‒ Путін дійсно не любить бувати в Кремлі ‒ точно так само, як він не любив проводити час у Білому домі на посаді прем’єра. Він вважає за краще перебувати в місцях із набагато більшими можливостями для релаксації. Ми часто бачили, як він зустрічає іноземних представників або групи якихось громадян знову ж таки не в Кремлі, а десь у своїх численних резиденціях. У тому, що Путіна немає в Москві, особливо влітку, немає нічого дивного. Те, що його немає там, де в країні відбувається щось реально критичне, де від нього потрібні серйозні оцінки та рішення… Він, звісно, може зустрітися з жертвами повені та пожартувати з приводу пожеж, але знову ж таки не там, де є пожежі та повені. Ми пам’ятаємо, як він не прилетів до Беслана. Він не любить участі в реальній політиці та житті там, де вона відбувається.


Георгій Сатаров

На думку Георгія Сатарова, Путін бачить протестувальників у Москві як «проплачених зрадників», які виступають особисто проти нього й проти Росії.

Російський уряд може перестати вдавати, що нічого не відбувається, тільки коли вийде в 10 разів більше людей
Георгій Сатаров

– Це взагалі п’ята колона, і так далі ‒ це його образ світу. Йому важко уявити, що люди можуть вийти під кийки, просто вважаючи це своїм громадянським обов’язком. Це абсолютно поза його картиною світу. Ну що, хіба він спілкуватиметься з «проплаченими зрадниками»? Поставте себе на його місце. Російський уряд може перестати вдавати, що нічого не відбувається, тільки коли вийде в 10 разів більше людей. Тут справа не в ідеї: 500 тисяч можуть вийти з абсолютно непередбачуваних приводів. Так, на жаль, влаштоване життя, тут немає залізних закономірностей. Ніхто не очікував, що 10 грудня 2011 року стільки людей прийде на Болотну площу.

Український політолог Олеся Яхно впевнена, що російська влада сама збудувала систему, в якій втратила здатність ухвалювати правильні рішення.

Люди виходять уже не тільки за чесні вибори, а й проти подальшої реакції з боку влади
Олеся Яхно

– Мені здається, російська влада через відсутність за довгі роки будь-якої конкуренції взагалі і впливу різних інститутів на ухвалення рішень, мабуть, зовсім уже втратила адекватне ставлення до тієї чи іншої ситуації. Ніякої трагедії не було б, якби зареєстрували п’ять кандидатів несистемних і навіть якби вони вибралися в Мосміськдуму. Ніякої політичної загрози системі це не несло, але, мабуть, уже настільки загубилося сприймання, що чомусь вирішили їх не реєструвати. Якщо на початковому етапі саме це спровокувало вихід активної частини суспільства на вулиці, то наступні вже акції були серед іншого й проти силового компонента. Люди виходять уже не тільки за чесні вибори, а й проти подальшої реакції з боку влади. Далі акції протесту можуть бути проти результатів виборів, куди не допустили незалежних кандидатів.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *