Завдяки успішним переговорам з Міжнародним валютним фондом Україна протягом чоти…

Завдяки успішним переговорам з Міжнародним валютним фондом Україна протягом чотирьох років отримає фінансову допомогу на 25 мільярдів доларів США. З них 17,5 мільярда доларів надає МВФ, а решту – США, ЄС, країни Великої сімки і інші міжнародні партнери України. Ще додатково 15 мільярдів — це не готівкові кошти. Це додатковий обсяг коштів, який може виникнути внаслідок правильного управління державним боргом України. І саме цим ми будемо займатися.
На жаль, Україна до 2014 року мала дуже погану історію співпраці з МВФ. І лише з квітня 2014 року ситуація змінилася. Всі зобов’язання, які Україна взяла на себе по впровадженню реформ, були виконані. І це стало передумовою того, що МВФ розглядає заявку України на отримання тепер не річної, а чотирирічної програми. Оцінку реформ дають ті, хто надає фінансову підтримку державі. Це Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Європейський Союз. І якщо би ми в 2014 році десь схибили, з нами би в 2015 році ніхто за стіл перемовин не сів.
Тепер ми очікуємо на рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду. Для того, щоб це рішення було позитивне, Уряд повинен виконати низку вимог. Дискусії були дуже складні. Серед іншого, від України вимагали прийняття рішень, на які в сучасних умовах ми не могли піти ні політично, ні економічно. Тому що це не давало економічного ефекту, але створювало б дуже серйозне політичне протистояння. В результаті ми вийшли на складну, але реалістичну програму реформ. Ця програма потрібна не Міжнародному валютному фонду, а Україні. І вона буде ефективна, якщо політичні сили, які представлені в Парламенті, будуть виконувати те, на що їх обирали.
Програма передбачає ухвалення рішень, які формують базу для стабілізації і росту економіки, для економічного зростання в 2016 році.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *