Стара нова громадська рада

Харків. Будинок вчителя. 14 березня 2015-го. Повна зала. Зареєстровано 198 делегатів від різних громадських організацій. Це зібрання Громадської ради при Харківській облдержадміністрації. Основні функції ради: здійснювати контроль за діяльністю органів виконавчої влади, впливати на формування та реалізацію державної політики, налагоджувати взаємодію з громадськістю. Це відповідно до постанови Кабміну від 3.11.2010 №996.

Звучить гарно і наче корисно. Проте чому 72 організації написали листа про нелегітимність попередніх зборів ради 21 лютого, а частина делегатів тоді покинули збори? Звідки тоді 198 реально діючих громадських організацій? Може частина з них є лише “на папері” і потрапила в раду з метою маніпуляцій? Така підозра може виникнути у людини, котра бодай трохи стикалася з громадською діяльністю на Харківщині.

Але чому й для чого?

Громадська рада при ХОДА – це постійний представницький орган. На цьому засіданні ради обирають нового але “старого” керівника. Олександр Родіонов головує тут вже не один рік. При ньому не було жодного осудження ні розстрілу майдану, ні диктаторських законів “16 січня”. Не спромоглась громадська рада осудити побиття громадських активістів в Харкові рік тому.

Як говорить член ради Богдан Волос, така ситуація з делегатами, котрі “зрозуміло кого представляють”, невипадкова. Адже ті, хто був при владі за часів Януковича, бажають брати участь у керівництві області й зараз. І для цього їм потрібний свій “громадський” інструмент впливу у вигляді ради. І відповідний склад ради. І відповідне керівництво.

Саме тому частина людей покинуло залу ще на попередньому засіданні.

Можна, звичайно, зробити вигляд, що на Харківщині діючі громадські організації матимуть вплив на ХОДА через такий собі орган. Проте питання, кому таке враження буде вигідним? Адже й так маємо міську та обласну ради на Харківщині, котрі “де-факто” далекі від державницьких позицій.

Іван ПИЛИПЕНКО,
Харків

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *