Бізнес готовий підтримувати регулятора у його намірах щодо стабілізації валютног…

Бізнес готовий підтримувати регулятора у його намірах щодо стабілізації валютного ринку

Сьогодні, 20 березня, відбулася зустріч Голови НБУ Валерії Гонтаревої з представниками бізнесу – членами Європейської Бізнес Асоціації. EBA General Meeting зібрав більш ніж 400 підприємців різних галузей виробництва та промисловості: представників фармацевтичних компаній, інвесторів, зернотрейдерів, рітейлерів, представників автомобільної, хімічної, харчової, логістичної, телекомунікаційної, страхової, табачної галузей тощо.
Відкриваючи захід, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко зауважила: «Подібні регулярні зустрічі вкрай необхідні і регулятору, і бізнесу – для підтримки контакту та для запобігання кризи довіри. Вміння чути і розуміти один одного набуває ще більшого значення у нинішні непрості для обох сторін часи, у критичні для країни моменти».
Вагому частину свого виступу Голова НБУ Валерія Гонтарева присвятила поясненню та обґрунтуванню дій регулятора на ринку протягом останнього часу, а саме необхідності прийняття ряду адміністративних заходів. «Вони дозволили, зокрема, перекрити схему фіктивного імпорту, внаслідок якої показник імпорту до вересня минулого року був завищений на суму близько 1 млрд. доларів США в місяць. У відповідності із зобов’язанням в рамках нової програми з МВФ, НБУ розробить план поетапного усунення валютних обмежень та контролю руху капіталу. Таке усунення адміністративних важелів буде відбуватися в залежності від покращення стану платіжного балансу та стабілізації фінансової системи», – заявила Валерія Гонтарева.
“У зв’язку з тим, що у нас до цих пір держава з відкритою економікою і у нас ніколи не було побудовано імпортозаміщення, це все сильно відображається на рівні цін. І на сьогоднішній день, найбільша загроза полягає в тому, що інфляція вже на рівні 34%, а інфляція промисловості – 41%. Тому головна найважливіша задача для НБУ сьогодні – це гальмувати інфляцію. Цьому ми приділяємо найбільше уваги”, – підкреслила Голова НБУ.
У частині сесії питання-відповіді також відбулося обговорення основних проблем, що сьогодні турбують бізнес. Відповідаючи на численні питання Голова НБУ зазначила: «Ми дійсно вимушені були заборонити купівлю валюти та перерахування грошей нерезиденту в якості повернення дивідендів. Більш того, ми також перекрили можливість повернення дивідендів через біржеві цінні папери, про що нас з самого початку просив МВФ. Це вимушений захід, який зачепив легальний бізнес. Разом з тим, нормативно-правові акти Національного банку не містять заборону відносно виплати дивідендів іноземним інвесторам шляхом перерахування резидентом коштів в гривні на інвестиційний рахунок іноземного інвестора. Сьогодні таки кошти можуть бути використані іноземним інвестором для здійснення наступних інвестицій в Україні, в тому числі для розміщення їх в банку».
Представники іноземних компанії, що вже багато років працюють в Україні, підкреслили, що найбільше бізнес сьогодні потребує дерегуляції у всіх сферах. «Інвестори в Україні бояться не війни, а бездіяльності, непрофесіоналізму та корупції», – зазначив один із учасників зустрічі.
На важливості постійної комунікації та діалогу регулятора з бізнесом як стратегічним стейкхолдером НБУ одностайно наголосили всі учасники зібрання, адже для учасників ринку важливо отримувати об’єктивну та зрозумілу інформацію щодо політики Нацбанку. Бізнес готовий повністю підтримувати регулятора в його намірах стабілізувати ситуацію на валютному ринку. Адже для легального бізнесу – це реально важливо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *