Робоча група Національного військово-історичного музею України повернулася з чер…

Робоча група Національного військово-історичного музею України повернулася з чергової поїздки в зону бойових дій на територіях Донецької та Луганської областей. Колектив виконав ряд завдань, пов’язаних з евакуацією тіл загиблих українських бійців з територій, контрольованих бойовиками.
Робота проводилася в тісній співпраці зі службою Цивільно-військового співробітництва (ЦВС). Результати місії «Евакуація 200» висвітлювалися в численних репортажах.
Всі учасники місії сподіваються на взаєморозуміння і людяність сторін у питанні евакуації загиблих і сподіваються, що ніщо не завадить налагодженому процесу. Обидві сторони підкреслюють, що це не обмін тілами загиблих, а саме передача, не залежно від можливості та кількості, з їх подальшою ідентифікацією та похованням останків родичами.

На сьогодні Національний військово-історичний музей України має в своєму розпорядженні найбільш повний масив даних по загиблих українських солдатах і бійцях добровольчих батальйонів з початку бойових дій. Загальні відомості у форматі — фото, дата і місце народження, дата і місце загибелі, підрозділ, звання, посада, обставини загибелі, місце поховання зібрані на інтернет-ресурсі «Книга пам’яті загиблих» (http://memorybook.org.ua/). На сьогодні в базі знаходиться 1750 осіб, це дані до 1 лютого 2015. Робота триває…

Понад два десятки сімей, що втратили своїх близьких, передали особисті речі загиблих на відповідальне зберігання в музей, де вони стали основою виставки «Герої не вмирають», яка, власне, створювалася як данина пам’яті загиблим за Незалежність України. Пам’ять про загиблих Героїв для нових поколінь українців збережуть їх нащадки і численні бойові побратими. Вони загинули за мирну незалежну Україну. За НОВУ ВІЛЬНУ УКРАЇНУ, яку ми збудуємо, коли закінчиться ця неоголошена війна. Побудуємо після Перемоги. Слава Героям!

Колектив Національного військово-історичного музею України


Книга пам’яті загиблих
memorybook.org.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *