Проведення антитерористичної операції за участю в ній військовослужбовців Збройн…

Проведення антитерористичної операції за участю в ній військовослужбовців Збройних Сил вимагають подальшої активізації роботи щодо підвищення престижу військової служби, посилення мотивації до якісного виконання завдань та вдосконалення системи соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей.
Слід зазначити, що з моменту оголошення першої черги мобілізації у березні та з початку антитерористичної операції у квітні минулого року українська влада виконала колосальний обсяг роботи задля посилення соціального захисту військових та їх сімей, запровадження компенсаторних механізмів, пов’язаних з призовом громадян України на військову службу у зв’язку із мобілізацією, та залученням до її проходження осіб з високими морально-діловими якостями і свідомим ставленням захисту Батьківщини.
Так, на законодавчому рівні урегульовано, що військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період визнана як новий окремий вид військової служби, що дозволило:

По-перше, виплачувати громадянам, призваним під час мобілізації, грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням всіх надбавок та премій, на рівні військовослужбовців-контрактників (відповідно до посад та військових звань), а не на рівні військовослужбовців строкової служби, як передбачалося раніше;

По-друге, поширити на мобілізованих весь комплекс гарантій соціального і правового захисту.

При визначенні додаткових соціальних гарантій особам, призваним на військову службу під час мобілізації, у першу чергу приділялась увага формуванню мотиваційних чинників, зокрема:

1. Гарантовано право на збереження протягом року місця роботи, посади, середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності.

Відповідні зміни внесено до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Також постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року № 105 затверджено Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Крім того, Міноборони підтримало законопроект № 2079, який внесено на розгляд Парламенту 2 лютого. Пропонується збільшити цей термін з одного року до півтора років.

2. Збережено право на підприємницьку діяльність за приватними підприємцями, які були призвані за мобілізацією.

3. Збережено виплату пенсій пенсіонерам на період призову, та не допускається зменшення їх розміру.

4. Мобілізованих військовослужбовців звільнено від нарахування штрафних санкцій з боку підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також у зв’язку з несвоєчасною оплатою фінансових зобов’язань (кредитів, іпотек тощо).

5. За студентами, курсантами, слухачами на період мобілізації та особливого періоду зберігаються місця навчання у навчальних закладах.

6. Встановлено порядок надання відпусток в особливий період для військовослужбовців, в тому числі за сімейними обставинами, та з інших поважних причин.

7. Встановлено, що час проходження військової служби, протягом якого особа брала участь в АТО, зараховується до вислуги років, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби на пільгових умовах, а саме: один місяць за три (Постанова Кабінету Міністрів України від 04.06.2014 № 232).

8. Внесено зміни в норми грошового забезпечення військовослужбовців, які безпосередньо беруть участь в АТО, зокрема:

Відповідно до наказу Міністерства оборони України від 12 лютого 2015 року № 60 військовослужбовці, які беруть участь в АТО отримують надбавку за виконання особливо важливих завдань у розмірі 100% окладу.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2015 р. № 24 «Про особливості виплати винагород військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу в особливий період та під час проведення антитерористичної операції» встановлені винагороди:

винагорода за безпосередню участь в АТО в розмірі місячного грошового забезпечення, але не менше 3000 грн. за повний місяць. Винагорода виплачуватиметься пропорційно дням участі в операції.

додаткові винагороди:

а) за успішне виконання бойового завдання. Виплачується на з’єднання, окрему війську частину, установу в розмірі від 61 до 365 тис. грн.;

б) за безпосередню участь у бойових діях у розмірі 1000 грн. за добу безпосередньої участі у збройних зіткненнях з противником;

в) за знищення (захоплення) бойової техніки противника. Виплачується на підрозділ, екіпаж або особі в розмірі від 12 до 243 тис. грн., в залежності від виду знищеної техніки.

Виплата винагороди здійснюється також під час перебування військовослужбовців на стаціонарному лікуванні у зв’язку з пораненнями (контузіями, травмами, каліцтвами тощо), отриманими під час участі у зазначених операціях і заходах.

9. Щодо виплати допомоги пораненим військовослужбовцям та сім’ям загиблих.

Пораненим, інвалідам та сім’ям загиблих в АТО виплачується одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності відповідно до статті 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Родини 972 загиблих та 611 поранених та інвалідів-учасників АТО вже отримали ці виплати

Довідково: Розмір виплат складає:

у разі встановлення військовослужбовцю, особі звільненій з військової служби інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби:

за 1 групу — 304,5 тис. грн. (250-кратний прожитковий мінімум);

за 2 групу — 243,6 тис. грн. (200-кратний прожитковий мінімум);

за 3 групу — 182,7 тис. грн. (150-кратний прожитковий мінімум);

у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві — 609 тис. грн. (500-кратний прожитковий мінімум, встановлений законодавством, у 2014 році — 1218 грн.).

Крім того, особам, які призвані на військову службу під час мобілізації, нараховується одноразова грошова допомога, що виплачується в день демобілізації.

Довідково. Постановою КМУ від 17.09. 2014 № 460 визначається, що одноразова грошова допомога (далі — допомога) виплачується в розмірі 4% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менш як 25 відсотків місячного грошового забезпечення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *