Сьогодні відбулася робоча зустріч провідних банкірів з представниками компаній і…

Сьогодні відбулася робоча зустріч провідних банкірів з представниками компаній і підприємств, які працюють на ринку нафтопродуктів України, під головуванням очільниці НБУ Валерії Гонтаревої.
На запрошення Голови НБУ в зустрічі взяв участь Міністр палива та енергетики України Володимир Демчишин.

На зустрічі були обговорені питання, що виникають у нефтетрейдерів при застосуванні акредитивної форми розрахунків за контрактами понад 500 тис. дол. США.

Як зазначила Валерія Гонтарева, 3 березня Національний банк України відповідно до плану стабілізації ситуації на валютному ринку і створення умов для здійснення експортно-імпортних операцій прийняв рішення відтермінувати на один місяць запровадження обов’язкової акредитивної форми розрахунків за імпортними контрактами поставки нафтопродуктів.

«Не всі гравці ринку виявилися готовими до нових правил, тому регулятор надав певні послаблення шляхом відтермінування застосування цієї норми на один місць. «Канікули» були запроваджені для того, щоб надати змогу імпортерам підготуватися і навчитися працювати з акредитивною формою розрахунку. Враховуючи, що 4 квітня цей термін добігає кінця, сьогоднішня зустріч є актуальною та необхідною, адже ми як регулятор маємо розуміти, які проблеми у роботі з акредитивами ще досі існують, як їх можна вирішити», – підкреслила Голова Національного банку.

Для того, щоб налагодити зворотній зв’язок з обслуговуючими банками, зрозуміти їх вимоги та з’ясувати усі технічні питання щодо застосування акредитивної форми розрахунків, на зустріч з нафтотрейдерами спеціально були запрошені керівники профільних напрямків провідних українських банків. Банкіри вважають, що така форма розрахунку відповідає світовій практиці і підтвердили готовність надавати практичну допомогу з цих питань представникам нафтового ринку. В свою чергу, представники імпортерів нафти з Білорусії, Литви та Польщі окреслили ситуацію, що склалася на ринку, свій досвід та потенційні ризики.

Також Голова Національного банку України наголосила, що усі імпортери нафтопродуктів будуть зобов’язані з 4 квітня перейти на акредитивну форму розрахунків, у разі, якщо сума контракту перевищуватиме 500 тис. дол. Такі обмеження застосовуються задля стабілізації платіжного балансу, макроекономічної стабільності загалом та відсікання нелегального бізнесу зокрема.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *