Сінгапур попрощався з батьком нації та автором економічного чуда

 У Сінгапурі попрощали із Лі Кван Ю, першим прем’єр міністром цієї крихітної держави-міста, який помер у понеділок на 92 році життя. Незважаючи на дощ, десятки тисяч людей вийшли на вулиці вшанувати пам’ять людини, якій вдячні за перетворення відсталої британської колонії на процвітаючу острівну державу, з найвищим рейтингом кредитної довіри.

 «Лі Кван Ю жив і дихав Сінгапуром усе своє життя» – сказав на жалобній церемонії його син, нині діючий прем’єр міністр країни. Попрощатися з легендою зібралися лідери багатьох країн світу, прем’єр міністри Японії та Австралії, президент Південної Кореї, колишній президент США Біл Клінтон.

 Лі Кван Ю керував Сінгапуром 21 рік. Завдяки його новаторській економічній політиці, сьогодні крихітний Сінгапур четвертий найбільший фінансовий центр світу, один з п’яти найбільших портів планети. Держава-місто третя у світі за рівнем прибутків населення.  

 Його досягнення намагалися і досі намагаються відтворити у багатьох країнах.  Прихильники жорсткої сконцентрованої в одних руках влади захоплювалися тим, як однопартійна державна система в Сінгапурі гарантувала економічну свободу, але обходилася без багатьох елементів ліберальної демократії.

Куртіс Чін, колишній представник США у Банку Розвитку Азії каже, що невдачі послідовників Лі Кван Ю в інших країнах пояснюються не розумінням деяких його найважливіших принципів, зокрема його нетерпимість до корупції.

«Якщо подивитися, що інші запозичають від Лі Кван Ю, то багато теперішніх державних діячів Азії нічого не зрозуміли про верховенство права, ефективне управління, підзвітність і боротьбу з корупцією, які він проповідував».

Коли у 1990 році Лі Кван Ю пішов з посади прем’єр-міністра, Сінгапур на  перетворився з однієї із найбільш корумпованих держав світу на країну з одним з найменших рівнем корупції.

Лі Кван Ю заперечував існування якоїсь азійської моделі розвитку але наголошував на азійських принципах, які на його думку передбачали, що права особистості повинні підпорядковуватися інтересам колективної безпеки і розвитку.   

І прихильники і Критики Лі Кван Ю сходяться у тому, що засновник сучасного Сінгапура був надзвичайно талановитим і успішним державним діячем, вплив якого сягав далеко за межі його крихітної острівної країни. 

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *