У Сінгапурі попрощались з Лі Кван Ю

Десятки світових лідерів зібрались у неділю в Сінгапурі для участі у церемонії державного похорону Лі Кван Ю – першого прем’єр-міністра і засновника маленької, але однієї з найуспішніших держав у світі. Сінгапур із віддаленої та відсталої колонії за кілька десятиріч став символом ефективності і добробуту.

Нетерпимість до корупції та дотримання принципів верховенства закону стали ключовими принципами державної політики Лі Кван Ю.

Досягнення Лі Кван Ю намагалися і досі намагаються відтворити у багатьох країнах. Серед прихильників сінгапурського лідера колишній прем’єр-міністр Таїланду Ананд Панарачун.  

«На його мудрість, розуміння і поради покладалися лідери багатьох держав», – каже він.

Прихильники жорсткої сконцентрованої в одних руках влади захоплювалися тим, як однопартійна державна система в Сінгапурі гарантувала економічну свободу, але обходилася без багатьох елементів ліберальної демократії.

Куртіс Чін – колишній представник США у Банку Розвитку Азії каже, що невдачі послідовників Лі Кван Ю в інших країнах пояснюються нерозумінням деяких його найважливіших принципів, зокрема його нетерпимості до корупції.

«Якщо подивитися, що інші запозичають від Лі Кван Ю, то багато теперішніх державних діячів Азії нічого не зрозуміли про верховенство закону, ефективне управління, підзвітність і боротьбу з корупцією, яку він вів», – говорить Чін.

Коли у 1990 році Лі Кван Ю пішов з посади прем’єр-міністра, то Сінгапур на той час перетворився з однієї із найбільш на одну з найменш корумпованих держав світу. Лі Кван Ю заперечував існування якоїсь азійської моделі розвитку, але наголошував на азійських принципах, які на його думку передбачали, що права особистості повинні підпорядковуватися інтересам колективної безпеки і розвитку.   

Це співзвучно з наголосами, які робить влада у Китаї.

«Лі Кван Ю був надзвичайно впливовим державним діячем в Азії. Він також був стратегом, який втілював східні цінності і міжнародне бачення», – каже речник МЗС Китаю Хон Леі.

Американську делегацію на церемонії поховання очолюють колишній президент Біл Клінтон, а також колишній держсекретар Генрі Кіссінджер – сучасник Лі Кван Ю. 

«Коли намагаються повторити зроблене ним, то не всім все вдається, і дещо просто не працює в інших, набагато більших державах», – говорить Чін.

І прихильники, і критики Лі Кван Ю сходяться у тому, що засновник сучасного Сінгапура був надзвичайно талановитим і успішним державним діячем, вплив якого сягав далеко за межі його маленької країни.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *