Переговори щодо ядерної програми Ірану: зростає напруженість

Лозанна, Швейцарія – Високопоставлений представник США повідомив, що переговори щодо ядерної програми Ірану, які відбуваються в Лозанні, стають все більш напруженими в міру наближення 31 березня – крайнього терміну, встановленого для досягнення угоди. Неврегульовані питання розглядаються в останню чергу саме тому, що обидві сторони вважають їх найважчими для досягнення компромісу.

Представник США повідомив, що старші представники делегацій виносять на обговорення все нові ідеї під час зустрічей, які проводяться два-три рази на день, але вони дотепер не знайшли прийнятної розв’язки проблем, що залишилися.

Чиновник розмовляв з журналістами на умовах, що його анонімність буде збережена, і що вони не будуть використовувати прямі цитати.

Він дав зрозуміти, що серед неврегульованих питань – майбутнє іранських науково-дослідних і конструкторських робіт у сфері ядерного збагачення, а також темпи і терміни зняття економічних санкцій. За його словами, ніхто не відмовляється від пошуку рішення, і він припускає, що переговори триватимуть аж до останнього моменту – 31 березня.

Алі Ваеза з Міжнародної кризової групи, який працює з делегаціями, намагаючись наводити мости між ними, це не дивує.

«Переговори у таких тонких політичних питаннях, таких складних і з такими високими ставками зазвичай тривають до самого кінця. Має бути балансування на межі до самого останнього моменту, – говорить він. – І це не залежить від якоїсь однієї сторони. Це залежить від обох сторін».

Переговорники не обіцюють досягнення угоди. І якщо їм вдасться цього досягти, вони не говорять, яку форму воно прийме. Це лише проміжний крок, необхідний для того, щоб узгодити основні елементи домовленості. Для вироблення остаточної угоди з усіма деталями залишиться ще три місяці переговорів.

Але, за словами Ваеза, цей проміжний крок виявився важливішим, ніж очікувалося, оскільки він змушує учасників переговорів врегулювати ключові тонкі моменти. Іншою причиною є вимоги скептиків, в першу чергу з Конгресу США, представити докази, що переговори досягають своїх цілей.

Для США та їх партнерів на переговорах це означає верифіковані гарантії того, що ядерна програма Ірану носить виключно мирний характер. У той же час для Ірану ключова мета – ослаблення і в кінцевому підсумку зняття міжнародних економічних санкцій.

«Вперед можна рухатися тільки поетапно, – говорить Ваез. – І якщо вони можуть прийти до взаємоприйнятної формули, ті проблеми, що залишилися, будуть набагато менш важливими, ніж у випадку, коли вони не зможуть повернутися в свої столиці з якимись конкретними досягненнями на руках».

Ключові столиці – це Тегеран і Вашингтон, але Китай, Росія, Великобританія, Франція і Німеччина також є частиною переговорів. Очікується, що глави зовнішньополітичних відомств усіх цих країн зберуться в Лозанні, щоб зробити останню спробу досягти угоди. На проведення переговорів з Іраном «шістку» уповноважила Рада Безпеки ООН.
 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *