Росія «зірвалася з ланцюга» – Spiegel

Росія перетворилася на «фортецю націоналізму» та морально «зійшла з котушок», пише Крістіан Нееф у німецькому виданні Spiegel. За останній місяць у Росії відбулися дві події, на перший погляд, ніяк не пов’язані між собою: убивство опозиційного лідера Бориса Нємцова та зустріч Російського консервативного форуму в Санкт-Петербурзі. Однак обидві події доводять, пише автор: «Росія в політичному та моральному плані зірвалася з ланцюга».

У місті, де сотні тисяч жителів померли від голоду під час Другої світової війни, відбувся марш неонацистів, серед яких були й політики, що відверто симпатизують Адольфу Гітлеру, а одним з організаторів була партія, за якою стоїть віце-прем’єр-міністр Росії Дмитро Рогозін.

З огляду на відсутність реакції російської влади на марш «очевидно, що оточення Путіна поставилося до недавньої зустрічі європейських крайньо правих не тільки терпимо, а й з великою мірою прихильності», – робить висновок автор.

Росія стала фортецею, в якій ультиматуми «ми проти них», «Росія проти Америки та загниваючого Заходу», «якщо ти не патріот, ти зрадник» стали національною ідеологією, продовжує він.

«Російське телебачення пропагує цей світогляд – популярний до революції, але також за радянських часів – що російський народ обраний Богом, і Росія – це найяскравіший маяк миру, який тільки існує», – пише Нееф.

Ця «щоденна доза ненависті та злості» вкорінюється в умах пересічних росіян, і вони навіть не помічають, як чимраз більше віддаляються від реальності, пише автор. Відчуття кривди на світ стало в Росії чимось на зразок національної міфології.

«Патріотизм, який охопив країну, дає навіть найзабитішим, безправним росіянам у глибинці відчуття вищості над тими, хто живе в набагато заможніших і демократичних країнах. Їм подобається, коли Путін посилає бомбардувальників над Атлантичним океаном, коли він влаштовує черговий «позаплановий маневр» за участю десятків тисяч солдатів, коли люди говорять про нову російську «диво-зброю». І вони обожнюють, що Захід знову боїться Росії», – пише автор.

За словами правого популіста Володимира Жириновського, Росія має спершу відновитися  як імперія, а тоді вже можна зосередитися на розвитку економіки. Така філософія абсурдна, пише автор: Росія заробила шалені суми на експорті енергоносіїв, але досі не збудувала пристойної автотраси між Москвою та Санкт-Петербургом.

«У містах російської глибинки закриваються фабрики, лікарні та школи тимчасом як тамтешні чоловіки вирушають у Cхідну Україну воювати за уявний російський світ. Їм влаштовують урочисті проводи та благословення від влади. Це гротескна ситуація», – пише автор.  

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *