З метою запобігання втратам і збиткам, попередження фінансових та інших порушень…

З метою запобігання втратам і збиткам, попередження фінансових та інших порушень, підвищення ефективності управління державними фінансовими і майновими ресурсами, зниження корупційних ризиків Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак прийняв рішення про поширення операційного аудиту на сферу економічної діяльності оборонного відомства.

Відтепер державні підприємства та небюджетні установи для проведення операційного аудиту надаватимуть внутрішнім аудиторам проекти господарських договорів та додаткових угод до них, очікувана вартість яких перевищує 50,0 тис. грн, а також проекти управлінських рішень щодо оренди, відчуження, передачі та списання основних фондів і земель, списання дебіторської та кредиторської заборгованості тощо.

Відтак найбільш ризикові операції державних підприємств та небюджетних установ будуть предметом щоденної уваги внутрішніх аудиторів, а їх моніторинг здійснюватиметься в режимі реального часу.

Про факти неврахування державними підприємствами та небюджетними установами застережень внутрішніх аудиторів доповіді надаватимуться Міністру оборони України.

Довідково. Операційний аудит полягає у здійсненні внутрішніми аудиторами оцінки проектів управлінських рішень щодо ризикових операцій перед прийняттям таких рішень та моніторингу їх виконання.

До цього часу відповідно до наказу Міноборони від 21.11.2014 № 828 Департаментом внутрішнього аудиту та фінансового контролю Міністерства оборони України та його територіальними управліннями операційний аудит здійснювався в бюджетній сфері.

Лише у 2014 році завдяки операційному аудиту для потреб оборонного відомства збережено 57,6 млн. гривень.

Аналогом такого аудиту в Україні є аудит окремих господарських операцій, що здійснюється Державною фінансовою інспекцією України стосовно стратегічних суб’єктів господарювання державного сектору економіки відповідно до постанови Уряду від 25.06.2014 № 214.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *