Заходами представницького реагування захищені інтереси держави у сфері відшкодування збитків, завданих корупційними діями

Органи прокуратури України постійно проводять роботу щодо захисту інтересів держави в судовому порядку у сфері відшкодування збитків, заподіяних корупціонерами.

З метою усунення негативних наслідків і відшкодування збитків, завданих злочинами та корупційними правопорушеннями, поза межами кримінального судочинства прокурорами у 2014 році пред’явлено позовів на 2,7 млн грн. Позови ще на 16,7 млн грн перебувають на розгляді суду. За рішеннями судів поверненню підлягає 21,5 млн грн (з урахуванням позовів минулих років).

Позови про відшкодування збитків, спричинених корупційними правопорушеннями, здебільшого пред’являлись прокурорами у сфері земельних відносин. Вони стосувалися визнання недійсними державних актів на право власності на землю та договорів оренди, скасування їх державної реєстрації та повернення земельних ділянок державі, усунення негативних наслідків корупційних діянь, у тому числі щодо визнання незаконними угод, нормативно-правових актів і рішень, пов’язаних із корупційними діями.

Зокрема, задоволено 6 позовів Харківської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, пред’явлених в інтересах держави до фізичних осіб, про скасування державних актів на право власності та повернення незаконно вилучених земель державного лісового підприємства на суму 1,7 млн грн.

На вимогу прокуратури Дніпропетровського району Дніпропетровської області судом задоволено 40 позовів в інтересах держави про визнання недійсними договорів купівлі-продажу та повернення земельних ділянок сільськогосподарського призначення площею 80 га і вартістю 15,6 млн грн у власність держави. Зазначені землі у 2008 році були незаконно вилучені на підставі злочинних дій колишнього голови Дніпропетровської районної державної адміністрації.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *