Учора Парламентом в першому читанні прийнятий за основу вкрай важливий для банкі…

Учора Парламентом в першому читанні прийнятий за основу вкрай важливий для банківської системи законопроект № 1195 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо умов повернення строкових депозитів)”. Законопроект, ініційований народними депутатами України Павлом Різаненком та Ольгою Бєльковою, направлений на юридичне закріплення норм, згідно з якими клієнти банків зможуть отримувати строкові вклади та проценти за ними в строк, зазначений у договорі банківського вкладу.
«Цей законопроект дуже необхідний для банківської системи, для її майбутнього розвитку і ми дуже вдячні 226 депутатам з усіх фракцій, які розуміють це, – зазначив заступник Голови НБУ Владислав Рашкован, – до прийняття цього закону фактично усі вклади були на вимогу, навіть ті, які були оформлені як строкові. Клієнти банків могли вимагати повернення коштів у будь-який момент незалежно від умов договору, який вони підписували з банком. Банки, у свою чергу, не могли ефективно планувати управління своєю ліквідністю, а у період паніки на ринку все одно були не спроможні задовольнити усіх бажаючих. Таким чином, депутати проголосували за законопроект, який направлений в першу чергу на захист вкладників, а не банків. Якщо такий закон був би прийнятий після кризи 2008-2009 року, то банківська система у 2014-2015 роках могла би уникнути багатьох проблем».
Підтримуючи таку законодавчу ініціативу Парламенту, Владислав Рашкован зауважив: «Норми закону, у разі його прийняття в цілому, стосуватимуться лише тих договорів, які будуть укладені після набрання ним чинності, тобто не стосуватимуться існуючих депозитних договорів. Також не дуже коректними є коментарі, що цей закон забороняє достроково забирати вклади з банків. Якщо депозитний договір з банком буде це передбачати, то клієнти зможуть забрати свої кошти згідно з умовами договору. Ми сподіваємось, що за декілька тижнів депутати остаточно проголосують за цей закон, та банки зможуть почати розробляти ефективну депозитну політику для залучення клієнтів та акумулювання ресурсів для кредитування економіки».
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52634

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *