У рамках навчання «Фіарлес Гардіан-2015» підготовку на найвищому рівні пройдуть…

У рамках навчання «Фіарлес Гардіан-2015» підготовку на найвищому рівні пройдуть 30 офіцерів-інструкторів навчальних центрів ЗСУ

Сьогодні, 20 квітня, на плацу центрального військового містечка Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, що у Яворівському районі Львівщини, відбулась урочиста церемонія підйому Державних Прапорів України та США. Ця подія ознаменувала початок українсько-американських військових навчань «Фіарлес Гардіан — 2015».

У відкритті комплексу українсько-американських тактичних навчань «Фіарлес Гардіан-2015» взяв участь Президент України Петро Порошенко. Серед інших почесних гостей, які відвідали Яворівщину цього дня були посол США в Україні Джеффрі Р. Пайєтт, начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Віктор Муженко, очільник МВС Арсен Аваков.

На найкращому військовому полігоні Збройних Сил України військовослужбовці 173 повітряно-десантної бригади командування Сухопутних військ Збройних сил США в Європі за провідними методиками навчатимуть бійців підрозділів оперативного призначення Національної гвардії України. У рамках навчання підготовку на найвищому рівні пройдуть також 30 офіцерів-інструкторів навчальних центрів Збройних Сил України. Згодом вони передаватимуть набутий досвід вже у якості викладачів.

Під час виступу Петро Порошенко подякував американським партнерам за високу виучку та професіоналізм інструкторів, які навчатимуть українських військових. І зазначив, що в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки буде проходити підготовка лише інструкторів, які згодом передаватимуть набуті знання та досвід в інших військових навчальних центрах.

Під час робочої поїздки на Львівщину Верховний Головнокомандувач вручив ордери та ключі від новозбудованих осель десяти військовослужбовцям гарнізону. Усі вони — захисники Вітчизни, учасники бойових дій на Донбасі. Серед них — герої-десантники, які мужньо обороняли Донецький аеропорт, отримали поранення, але прагнуть повернутися у стрій.

Міжнародний захід викликав великий суспільний резонанс та зацікавленість. Висвітлити початок навчання з’їхались понад 150 журналістів не лише українських, але й світових медіа.

Журналісти отримали нагоду поспілкуватися й з учасниками навчання. Зокрема, керівник групи інструкторів 173-ї повітрянодесантної бригади командування Сухопутних військ Збройних Сил США в Європі підполковник Ріф зазначив, що ці навчання — органічне продовження серії військових навчань «Репід Трайдент», у яких до цього часу брали участь виключно представники Збройних сил. Тепер армійські методики передаватимуть представникам Нацгвардії МВС України.

Офіцер полку оперативного призначення «Ягуар» розповів, що він очікує від навчань насамперед обміну досвідом. Адже усі військовослужбовці частини брали участь у боях за Незалежність України майже від початку протистояння на Донбасі.

— Ми хочемо не лише озброїтись передовими методиками ведення бойових дій, а й самі поділитись реальним бойовим досвідом з нашими американськими партнерами, — говорить офіцер.

Довідка: комплекс тактичних навчань «Фіарлес Гардіан-2015» проводиться у рамках технічної допомоги уряду США та коштом Резервного фонду світової безпеки. Мета та цілі проекту передбачають проведення фахівцями Збройних сил США з особовим складом Нацгвардії та офіцерами-інструкторами ЗС України базової та спеціальної підготовки особового складу як індивідуальної, так й у складі підрозділів. А також оснащення військовослужбовців, які братимуть участь, військовою формою одягу, індивідуальним захисним спорядженням, приладами нічного бачення та засобами зв’язку.

Кожен з етапів підготовки включатиме у себе наступні напрямки: здійснюватиметься підготовка керівної ланки батальйонів. Офіцерів тренуватимуть у питаннях оперативного планування та прийняття рішень.

Вивчатимуть організацію службово-бойової діяльності (вивчатимуть правила обладнання та несення служби на блокпостах і опорних пунктах); тактичній розвідці (пошук та знешкодження диверсійно-розвідувальних груп противника); управлінню вогнем артилерії тощо.

Також навчатимуть веденню інформаційних операцій (співпраця з місцевим населенням в зоні конфлікту, протидія інформаційним операціям противника, використання засобів масової інформації на користь підрозділів). Офіцери також вивчатимуть принципи логістичного забезпечення. Організації зв’язку на рівні батальйону та взаємодії з іншими підрозділами.

Базова та спеціальна підготовка особового складу підрозділів складатиметься з фізичної та вогневої підготовки, навичок виживання, надання першої медичної допомоги. користування портативними засобами зв’язку.

Бійці будуть проводити тактичні тренінги у складі своїх підрозділів. Відпрацьовуватимуть установку інженерних загороджень, обладнання вогневих позицій, розмінування місцевості, створення проходів в інженерних загородженнях противника. Навчатимуться невідкладної медичної допомоги у бойових умовах, евакуації поранених з поля бою.

Американською стороною в рамках проекту буде передано Україні майно військового вжитку: форму одягу (штани, куртки, кашкети, шарфи-труба, черевики) із розрахунку на 705 військовослужбовців. Таку ж кількість комплектів захисного спорядження (бронежилети, каски, балістичні окуляри, налокітники, наколінники, вставки захисту від стрілецької зброї) та індивідуального спорядження: (спальні мішки, рюкзаки, розвантажувальні системи, розкладні багатофункціональні ножі, саперні лопати, тактичні ліхтарики, намети, тактичні штурмові рукавиці, захисні окуляри).

Також підрозділи отримають 85 приладів нічного бачення з нашоломними кріпленнями, засоби зв’язку: 30 автомобільних ДВЧ-радіостанцій та 185 захищених портативних індивідуальних радіосистеми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *