За порушення банківського законодавства щодо набуття істотної участі в банку рег…

За порушення банківського законодавства щодо набуття істотної участі в банку регулятор негайно застосовуватиме відповідних заходів впливу

14 квітня 2015 року через порушення банківського законодавства, зокрема набуття істотної участі в банку без погодження з регулятором, до власника істотної участі ПАТ “АЛЬПАРІ БАНК” Анастасії Абрамової застосовано захід впливу. Їй заборонено будь-яким чином брати участь в управлінні зазначеним банком до усунення нею порушень банківського законодавства.
Національний банк України позбавив єдиного акціонера банку – ТОВ Юридична компанія “Швидка правова допомога”, 99,9% статутного капіталу якого належить Анастасії Абрамовій, права голосу всіх акцій банку, що належать акціонеру. Право голосувати цими акціями на загальних зборах акціонерів банку передано представникові Національного банку України.
Згідно зі статтею 34 Закону України “Про банки та банківську діяльність” особа, що має намір набути істотної участі в банку прямо або опосередковано, зобов’язана за три місяці повідомити про це Національний банк України і подати пакет документів для погодження.
19 грудня 2014 року Анастасія Абрамова придбала 99,9% статутного капіталу компанії “Швидка правова допомога” номінальною вартістю майже 125 млн грн. Після фактичного придбання істотної участі в банку вона подала до Національного банку України пакет документів на погодження набуття істотної участі. Національний банк України, керуючись частиною 15 статті 34 Закону України “Про банки та банківську діяльність”, 19 березня 2015 року відмовив у такому погодженні.
Для усунення порушень банківського законодавства Анастасія Абрамова повинна здійснити відчуження акцій на користь третьої особи, яка відповідатиме вимогам законодавства до власника істотної участі в банку, або доопрацювати раніше поданий до Національного банку України пакет документів і в разі можливості виправлення недоліків подати до Національного банку України виправлений пакет документів знову. Існуючий акціонер банку може відновити своє право голосу лише якщо Національний банк України погодить набуття таким акціонером істотної участі в банку.
Національний банк України і надалі активно користуватиметься своїм правом застосовувати заходи впливу за порушення банківського законодавства щодо осіб, які набувають прямо або опосередковано, через підставних осіб, істотної участі в банку без погодження. Банки, права власності на які оформлені на номінальних власників або інших підставних осіб, будуть визнані банками з непрозорою структурою власності і відноситись до категорії проблемних.
Інформація про віднесення банку до категорії проблемних є банківською таємницею і не підлягає оприлюдненню. Але якщо протягом 180 днів з дати визнання банку проблемним його реальні власники не розкриють інформацію про себе і не отримають погодження Національного банку України на набуття істотної участі у банку, Національний банк України визнаватиме такий банк неплатоспроможним і виводитиме його з ринку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *