Перебудова банківської системи передбачає її очищення, перезавантаження та стали…

Перебудова банківської системи передбачає її очищення, перезавантаження та сталий розвиток

Також вчора під час традиційної наради з банкірами в Національному банку України, обговорюючи стратегію перебудови банківської системи, Голова Національного банку Валерія Гонтарева зазначила, що цей процес передбачає три етапи – очищення, перезавантаження та сталий розвиток.

“Перша стадія реформи банківського сектору – очищення, буде закінчена вже 30 червня 2015 року. Саме до цього часу 35 найбільших банків, які пройшли в 2014 році стрес-тестування, повинні бути докапіталізовані. По суті, буде практично закінчено очистку системи від банків, які несли системні ризики. Більше того, ми бачимо, що з цього моменту ми можемо вже починати перезавантаження банківської системи – це другий етап нашої реформи. Ми вже підготували всі необхідні нормативно-правові акти, посилили систему банківського нагляду і фінансовий моніторинг. Ми запустимо процедуру “permanent supervision”, для того, щоб ніколи більше не допустити в банківській системі того, що нашій команді досталося у спадщину в літку 2014 року”, – акцентувала Валерія Гонтарева.

“Наше завдання, – продовжила Голова Національного банку, – створити на банківському ринку і всередині самого Національного банку такі умови, при яких всі проведені нами реформи будуть безповоротними. На перезавантаження нам знадобиться не менше року. Почнемо з поступового зняття обмежень, спочатку на ринку депозитів фізичних осіб, а згодом і на валютному ринку. Почнемо знижувати ставку рефінансування, як тільки приборкаємо інфляцію. Посилимо рівень корпоративного управління в банках та рівень управління ризиками. Таким чином будемо повертати довіру вкладників до банківської системи України”.

І найголовніший третій етап – це сталий розвиток банківської системи за всіма її напрямами. “Ми, як регулятор, повинні бути до цього готові. Національний банк буде не лише декларувати показники інфляції і писати принципи монетарної політики, а і реалізувати ці принципи через механізми інфляційного таргетування та гнучкого обмінного курсу. Наша мета – це досягнення 5% інфляції на горизонті в 3-5 років, та сприяння економічному зростанню країни через забезпечення економіки доступними по ціні ресурсами,” – підкреслила вона.

Як додав перший заступник Голови Олександр Писарук, під час перебування у Вашингтоні на щорічних Весняних зборах з МВФ і Світовим банком було приємним почути від наших іноземних кредиторів позитивну оцінку процесу очищення банківської системи України. “Це не просто слова похвали, це те, що в майбутньому впливає на прийняття рішень про виділення нових траншів, надання фінансової допомоги та загалом на співпрацю”, – підкреслив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *