Європейські донори готові надавати Україні всебічну підтримку Голова Національн…

Європейські донори готові надавати Україні всебічну підтримку

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева та віце-президент Європейської Комісії, єврокомісар з питань євро і соціального діалогу Валдіс Домбровскіс обговорили перспективи отримання нашою країною фінансової підтримки від іноземних донорів під час зустрічі, що відбулася 28 квітня 2015 року.
Валерія Гонтарева проінформувала представника Європейської Комісії про економічну ситуацію в Україні, грошово-кредитну політику регулятора й обсяг міжнародних резервів, а також стан справ у вітчизняному банківському секторі. Вона зауважила, що Національний банк з оптимізмом дивиться в майбутнє та очікує на початок відновлення економічного зростання вже в другому півріччі 2015 року.
“Суттєва допомога МВФ у рамках Програми кредитування за інструментом розширеного фінансування дала змогу розпочати впровадження структурних реформ у нашій країні. Національний банк намагається бути лідером у цьому процесі та активно реформує як фінансовий сектор, так і власну структуру й управлінські процеси. Ми відповідально ставимося до своїх зобов’язань та виконуємо усі вимоги, передбачені програмою”, – підкреслила Валерія Гонтарева.
За її словами, зважаючи на стабілізацію грошово-кредитного ринку, Національний банк матиме змогу поповнювати свої золотовалютні резерви, які до кінця 2015 року мають становити 18,3 млрд. дол. США, а впродовж наступних чотирьох років – зрости до 38,4 млрд. дол. США (на кінець 2019 року).
Також Валерія Гонтарева детально розповіла про майбутні етапи трансформації банківської системи України та перебіг її першого етапу, що завершиться до кінця червня цього року.
Як наголосив Валдіс Домбровскіс, європейська спільнота готова надавати Україні всебічну підтримку на шляху оздоровлення економіки та реформування процесів у сферах державних фінансів і боротьби проти корупції, торгівлі та оподаткування, енергетики та фінансового сектору.
Він нагадав, що для стабілізації ситуації в Україні Європейським Союзом прийнято рішення про надання нашій країні пакета макрофінансової допомоги, зокрема затверджено три програми підтримки України в рамках макрофінансової допомоги на загальну суму 3,41 млрд. євро, фінансування за першою і другою програмами якої Україна уже отримала.
15 квітня 2015 року Європейський Парламент і Рада ЄС схвалили рішення про надання Україні третьої макрофінансової допомоги в сумі 1,8 млрд. євро, третина з яких має надійти у 2015 році.
Серед умов отримання цих коштів є прийняття Національним банком України положення про порядок визнання фізичних і юридичних осіб пов’язаних з банками на підставі визначених ознак, а також створення центрального кредитного реєстру з метою покращення оцінки банками кредитного ризику і зниження в середньостроковій перспективі частки негативно кваліфікованих кредитів.
Наприкінці зустрічі Голова Національного банку України Валерія Гонтарева подякувала представникам Європейського Союзу за конструктивний обмін думками та висловила сподівання, що спільні зусилля і технічна допомога, яка надходить від Європейського Союзу, сприятимуть ефективній розбудові економіки України в цілому та її банківського сектору зокрема.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *