Ще одна історія проекту УКРІНФОРМ "Дід воював з нацистами, я воюю з рашистами!"…

Ще одна історія проекту УКРІНФОРМ “Дід воював з нацистами, я воюю з рашистами!” про ветерана Другої світової війни Івана Жукова та його онука Едуарда.


Дід воював з нацистами, я воюю з рашистами!
Дід: ветеран Другої світової війни, генерал-майор Іван Андрійович Жуков. Визволяв Київ, воював на Закарпатті, бив фашистів у Празі, де й отримав важке поранення. Осколок і досі залишився в його легенях та щоразу дає про себе знати. Нині генерал-майор зізнається, проливав кров за Україну п’ять разів, став інвалідом, та найбільше пам’ятає визволення Станіслава, за який стояли на смерть.

«Бої за місто були запеклими, бо це був стратегічний центр фашистів: вузол залізничних доріг, ліс, нафта, вихід на Закарпаття. Німці до останнього стояли за Станіслав. Пам’ятаю, ми наступали на залізничний вокзал. Коли туди прийшли з лівої сторони, німецький товарний потяг вже відійшов на Калуш. Тоді німці почали гатити і по наших, і навіть по своїх, аби нам вони не дістались», – пригадує Іван Андрійович.

Під час війни Іван Жуков служив командиром стрілецької роти 575-го стрілецького полку 161-ї стрілецької дивізії, здобув 4 бойові ордени «За Велику вітчизняну війну», орден Слави та численні відзнаки й нагороди. У часи незалежної України Івану Андрійовичу 4 рази вручали орден імені Богдана Хмельницького.

«Ми доживемо до того часу, коли Путіна судитимуть, як зрадника. За те, що прийшов на нашу землю і почав війну, вбиває невинних. Це не росіяни роблять, а Путін. П’яницям та наркоманам він платить за ту війну гроші. Я воював з фашистами, а мій онук зараз воює з терористами, вони – справжні бандити», – говорить Іван Жуков.

Онук: В зону АТО Едуард Гориславець пішов добровольцем, як і його дід на боротьбу з нацистами у 41-му.
Укрінформ збирає портрет двох поколінь.Наближається 9 травня – День Перемоги над нацизмом. Ми маємо пам’ятати та шанувати своє минуле. І ми маємо думати про Героїв нашого часу. Тож УКРІНФОРМ пропонує нашим Героям та усім небайдужим пригадати історію своєї родини чи родини, що живе поруч.Надсилайте нам у приватні повідомлення ваші історії:Фото та історії рідних, які брали участь у Другій Світовій війні, де служили, чим відзначились, що розповідали про війну + ваші історії про участь у війні з рашизмом, в ролі військового чи волонтера, а ми опублікуємо це у спецпроекті до Дня Перемоги “Дід воював з нацистами, я воюю з рашистами” та проведемо фотовиставку.Чекаємо ваших листів та фотографій!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *